Περιήγηση στην αρχαία Νικόπολη
Η αρχαία Νικόπολη βρίσκεται 10χλμ βόρεια της πόλης της Πρέβεζας επί της εθνικής οδού Πρέβεζα- Ιωαννίνων.
Λίγα χιλιόμετρα έξω από την Πρέβεζα, βρίσκεται η μεγαλύτερη αρχαία πόλη της Ελλάδας. Η Νικόπολη ήταν το καμάρι του ρωμαίου αυτοκράτορα Οκταβιανού, η πόλη που έχτισε σε ανάμνηση της νίκης του ενάντια στον συστρατευμένο στόλο του Αντώνιου και της Κλεοπάτρας, στη ναυμαχία του Ακτίου το 31 π.Χ.. Μια πόλη που απλώνεται σε στρέμματα επί στρεμμάτων – τόσα που θα χρειαστεί να οδηγήσετε για να πάτε, ας πούμε, από το Ωδείο στο Θέατρο – και τα βυζαντινά τείχη της οποίας συνεχίζονται επί ολόκληρα χιλιόμετρα. Ο αρχαιολογικός χώρος, περιλαμβάνει εκτός από το Ωδείο και το Θέατρο, δύο παλαιοχριστιανικές βασιλικές με εντυπωσιακά ψηφιδωτά, το μνημείο του Αυγούστου και το στάδιο.
Η Νικόπολις – πόλις της Νίκης – ιδρύθηκε το 31 π.χ. από τον Οκταβιανό Αύγουστο προς τιμή της νίκης του επί του Αντώνιου και της Κλεοπάτρας στη ναυμαχία του Ακτίου. Η πόλη αναπτύχθηκε και ήκμασε τόσο στα Ρωμαϊκά Χρόνια, όπου αριθμούσε περί τους 300.000 κατοίκους αλλά και αργότερα κατά τη Παλαιοχριστιανική περίοδο. Ο επισκέπτης της Αρχαίας Νικόπολης εντυπωσιάζεται από την μεγάλη έκταση του αρχαιολογικού χώρου, εκτείνεται από το Ιόνιο μέχρι τον Αμβρακικό, και το πλήθος των σωζόμενων μνημείων που είναι διάσπαρτα σε μια έκταση περίπου 1500 στρεμμάτων.
Καθώς στην περιοχή της Νικόπολης δεν έχουν γίνει οικιστικές παρεμβάσεις, ο αρχαιολογικός χώρος διατηρεί ανέπαφο το φυσικό του περιβάλλον, γεγονός που τον κάνει μοναδικό. Μεταξύ των σημαντικότερων μνημείων που μπορεί να θαυμάσει σήμερα ο επισκέπτης είναι:
Αρχαία Τείχη
Τα πλινθόκτιστα Αρχαία Τείχη κατασκευάστηκαν μεταξύ 30 και 25 π.Χ., αμέσως μετά την ίδρυση της πόλης, όπως και τα περισσότερα δημόσια κτίρια. Ο οχυρωματικός περίβολος διαθέτει περίμετρο μεγαλύτερη των 5 χλμ και σήμερα διασώζονται μόνο ορισμένα τμήματά του, στη βόρεια και νότια πλευρά, καθώς το μεγαλύτερο μέρος τους χρησιμοποιήθηκε ως οικοδομικό υλικό για την κατασκευή του βυζαντινού τείχους.
Αρχαίο Θέατρο Νικόπολης
Το αρχαίο Θέατρο της Νικόπολης, στην θέση Προάστειο, βόρεια της τειχισμένης πόλης, είναι ένα εντυπωσιακό οικοδόμημα, που κατασκευάσθηκε στις αρχές του 1ου αι. μ.Χ. μαζί με τα άλλα δημόσια κτήρια της πόλης. Λειτουργούσε κυρίως κατά τη διάρκεια των Νέων Ακτίων, αγώνων που είχαν θρησκευτικό χαρακτήρα και τελούνταν προς τιμή του Απόλλωνα.
Ρωμαϊκό Ωδείο
Το Ρωμαϊκό Ωδείο, από τα σημαντικότερα και καλύτερα διατηρημένα μνημεία της Νικόπολης, αποτελεί πραγματικό αρχιτεκτονικό έργο τέχνης. Κατασκευάσθηκε στα χρόνια του Αυγούστου (αρχές 1ου αι. μ.Χ.) και δέχθηκε διάφορες επισκευές και μετατροπές στο τέλος του 2ου – αρχές 3ου αι. μ.Χ. Βρίσκεται στο κέντρο της αρχαίας πόλης και σε αυτό πραγματοποιούνταν ομιλίες, φιλολογικοί και μουσικοί αγώνες, αλλά και θεατρικές παραστάσεις κατά τη διάρκεια των Νέων Ακτίων, θρησκευτικών αγώνων που τελούνταν προς τιμή του Απόλλωνα.
Νυμφαίο
Το Νυμφαίο της Νικόπολης βρίσκεται στα δυτικά της πόλης, κοντά στη δυτική πύλη των ρωμαϊκών τειχών, και είναι κτίσμα του 3ου αι. μ.Χ. Αποτελείται από δύο πλινθόκτιστα κτήρια τα οποία κάλυπταν μεγάλες υδατο-δεξαμενές, οι οποίες τροφοδοτούσαν την πόλη με νερό. Στο εσωτερικό των κτιρίων βρίσκεται σειρά από μαρμάρινες κόγχες στις οποίες ήταν τοποθετημένα μαρμάρινα αγάλματα που είχαν σχέση με το νερό και τη φύση.
Θέρμες
Οι Θέρμες της ρωμαϊκής Νικόπολης, κτίσμα του 1ου αιώνα π.Χ., αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα δημόσια κτηριακά συγκροτήματα της πόλης του Αυγούστου. Βρίσκονται στη θέση Προάστειο, βόρεια της τειχισμένης αρχαίας πόλης, η οποία λειτουργούσε ως ιερό άλσος λόγω της γειτνίασης της με το ιερό του Απόλλωνα. Πρόκειται για εντυπωσιακό μνημείο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε κατά κύριο λόγο από τους αθλητές, που λάμβαναν μέρος στα Νέα Άκτια, τους αγώνες προς τιμή του Απόλλωνα.
Σμυρτούλα
Ακόμα αξίζει να ανέβει στο λόφο της Σμυρτούλας που έχει πανοραμική θέα σε όλη την περιοχή και όπου Οκταβιανός Αύγουστος είχε το παρατηρητήριο του κατά την διάρκεια της ναυμαχίας. Εκεί μετά τη μάχη έφτιαξε μεγάλο ιερό του Απόλλωνα ως μνημείο για τη νίκη του.
Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης
Τα επίσημα εγκαίνια του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Νικόπολης πραγματοποιήθηκαν το 2009.
Βρίσκεται στη βόρεια είσοδο της πόλης της Πρέβεζας, και απέχει περίπου 2 χιλιόμετρα από την Αρχαία Νικόπολη.
Σαν στόχος της έκθεσης του μουσείο είναι να συνδέσει το μουσείο με τα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου και να προβάλει την εξέλιξη της πόλης μέσα στον χρόνο.
Διηγείται γλαφυρά την ιστορία της πόλης, ξεκινώντας από την ίδρυσή της αμέσως μετά τη ναυμαχία του Ακτίου, και φτάνοντας μέχρι τις αρχαιολογικές ανασκαφές των αρχών του 20ου αιώνα. Η ζωή στην πόλη καταλαμβάνει μια από τις μεγαλύτερες και πιο ενδιαφέρουσες ενότητες του μουσείου, ενώ το αντίγραφο ενός ρωμαϊκού χάρτη που απεικονίζει τον τότε γνωστό κόσμο (και την ιδέα που είχαν οι Ρωμαίοι γι’ αυτόν) συγκαταλέγεται στα πιο ενδιαφέροντα εκθέματα.
Η έκθεση αναπτύσσεται σε δύο αίθουσες: στην πρώτη παρουσιάζεται η γέννηση και εξέλιξη της μεγαλόπρεπης ρωμαϊκής και παλαιοχριστιανικής Νικόπολης, ενώ η δεύτερη είναι αφιερωμένη στον ιδιωτικό βίο αυτών των δύο περιόδων.
Παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης
Το παλιό αρχαιολογικό μουσείο, κτίστηκε τη δεκαετία του ‘60 εντός των παλαιοχριστιανικών τειχών της Νικόπολης. Περιλαμβάνει συλλογές αρχιτεκτονικών μελών και γλυπτών από τον χώρο της Νικόπολης, καθώς και κτερίσματα από το νεκροταφείο της ευρύτερης περιοχής της Νικόπολης.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ώρες λειτουργίας του μουσείου και του αρχαιολογικού χώρου καλέστε το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης
Τηλέφωνο: +30 26820 89892 | Email: efapre@culture.gr
Μονολίθι
Μετά από αυτή την μεγάλη βόλτα μπορείτε να επιλέξετε το Μονολίθι για να κάνετε το μπάνιο σας. Πρόκειται για μια παραλία που εκτείνεται αρκετά χιλιόμετρα κατά μήκος του ομώνυμου αισθητικού δάσους, με βαθιά πεντακάθαρα νερά. Η υποδομή σε ντουζιέρες, βρύσες, τουαλέτες, καμπίνες και αναψυκτήρια θα διευκολύνει την παραμονή σας.
Για να φάτε επισκεφθείτε μία από τις ταβέρνες που υπάρχουν στην περιοχή του Μύτικα.
Κάντε κλικ στο σημείο του χάρτη για να δείτε λεπτομέρειες
Δείτε άλλες βόλτες παρακάτω ή
επιστρέψτε στην κατηγορία Διαδρομές
Sorry, the comment form is closed at this time.