Μία… νόστιμη Πρεβεζιάνικη ημέρα
Πρωινό:
Ξεκινάς το πρωινό σου με ένα φυσικό χυμό πορτοκαλιού η μιάς σπιτικής λεμονάδας η ένα ζεστό τσάι με μέντα ή θυμάρι και συνεχίζεις με ζεστό ζυμωτό ψωμί με προζύμι,γιαουρτόπιτα, στραπατσάδα, τραχανά, κουλούρα, κουρκούτι, αυγόφετες, τηγανίτες, ελιόψωμο, κουρκουτόψωμο, χαλβάς, ριζόπιτα γλυκειά, γαλατόπιτα ανοιχτή, τυρόπιτα, ομελέτα, πατατόπιτα, σταφιδόψωμο, κουλουράκια, ελιές, πατέ ελιας.
Μαρμελάδες από πορτοκάλι, μανταρίνι και γλυκά παραδοσιακά από τοπικά φρούτα: πορτοκάλι, νερατζάκι, νεράτζι, καρπούζι (φλούδα), μελιτζανάκι, καρυδάκι, κυδώνι, λεμόνι, κιτρολέμονο, νεραντζολέμονο.
Ένα πρωινό πλούσιο, με πρώτες ύλες διαλεγμένες από τους παραγωγούς μας, και την παρασκευή παραδοσιακών εδεσμάτων υψηλής διατροφικής αξίας, εκφράζοντας έτσι με γευστικό τρόπο μια τοπική γαστρονομική κουλτούρα, ένα ταξίδι γεύσης ανάμεσα σε πεύκα με θέα τον Αμβρακικό και το απέραντο γαλάζιο του Ιονίου.
Πριν από το πρωϊνό, μιά βόλτα στην προκυμαία 8.00-8.30 το πρωί, την ώρα που οι ψαράδες γυρίζουν από τη θάλασσα με τα δίχτυα φορτωμένα, θα δώσει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να οργανώσει τα άλλα δυό…. τραπέζια της ημέρας, το γεύμα και το δείπνο.
Γεύμα:
Ενα… απλό τραπέζι. Πάνω του ένα μπουκάλι ούζο η τσίπουρο, αυγοτάραχο, γαύρος μαρινάτος. Χταπόδι ξιδάτο, μύδια αχνιστά, σαρδέλα με ντομάτα στο φούρνο, οστρακοειδή με λεμόνι, ψητά λαχανικά, πιπεριές ψητές με φέτα. Σαλάτα με την περίφημη ντομάτα Πρέβεζας, εκλεκτό μαρούλι και αγγούρι.
Συνεχίζουμε με ένα εκλεκτό ελληνικό κόκκινο κρασί τρώγοντας χταπόδι με μελιτζάνες στο φούρνο, σουπιές με σπανάκι, γαρίδες κοκκινιστές, κέφαλο με ντομάτα στο φούρνο, τσιπίνες με πράσα, μπακαλιάρο με σταφίδες, τσιπούρα σέλινο και τα ψάρια σαβόρο. Χοιρινό με πράσα, μοσχάρι κοκκινιστό με κυδώνια η πατάτες.
Δείπνο:
Σαρδέλες, καλαμάρι, σουπιά, κέφαλος πετάλι, τσιπούρα, παϊδάκια, μοσχαρίσιες ή χοιρινές μπριζόλες, όλα στα κάρβουνα, κοτσομούρα τηγανιτή και ένα απαλό λευκό ελληνικό κρασί
Θα τελειώσουμε με μήλα, αχλάδια, πορτοκάλια με μέλι καρύδια και κανέλα, και γλυκά καρπούζι, σταφύλι, νεράντζι, πορτοκάλι, γιαούρτι με μέλι
Αυτά & πολλά περισσότερα, τα καλούδια, όπως τα ονομάζουν οι περισσότεροι παραγωγοί μας, που τα φτιάχνουν με πολύ μεράκι & μαεστρία, υπάρχουν στον τόπο μας. Προϊόντα και εδέσματα που διακρίνονται για την αγνότητα & την απλότητα παρασκευασμένα με συνταγές βγαλμένες από το συρτάρι της γιαγιάς.
Ανακαλύψτε τη Γαστρονομία της Πρέβεζας.
Sorry, the comment form is closed at this time.