Ποδηλασία

Η πόλη της Πρέβεζας και η ευρύτερη περιοχή είναι ιδανική για ποδηλασία. Οι περισσότεροι κάτοικοι της πόλης χρησιμοποιούν το ποδήλατο για την καθημερινή μετακίνηση τους μια που η πόλη είναι επίπεδη χωρίς ανηφόρες. Το ποδήλατο αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης μια και σε κάθε σπίτι υπάρχει τουλάχιστον ένα ποδήλατο. Ανατρέχοντας στο παρελθόν της πόλης βλέπουμε ότι το ποδήλατο αποτελεί τον αγαπημένο τρόπο μετακίνησης των πολιτών.

Κατεξοχήν πόλη του ποδηλάτου η Πρέβεζα σας προτείνει ποδηλατικές διαδρομές μέσα απο τις οποίες ξετυλίγεται όλη η ιστορία και η φυσική ομορφιά του μοναδικού τοπίου με τις εναλλαγές αρωμάτων, εικόνων και χρωμάτων να κάνουν μοναδική την  βόλτα με το ποδήλατο:

Διαδρομή 1

Μαργαρώνας – Άγιος Θωμάς – Άγιοι Απόστολοι – Βρυσούλα – Δημοτικό καφενείο

Μήκος διαδρομής: περίπου 8 χλμ. | Επίπεδο δυσκολίας: μέτριο

 

Ξεκινώντας από την πλατεία Ανδρούτσου ο επισκέπτης κατευθύνεται προς το Βαθύ, στο δρόμο που βρίσκεται κατά μήκος της παραλίας του Αμβρακικού κόλπου και μπορεί να σταματήσει στην «Μαργαρώνα» με το εκκλησάκι της Ζωοδόχου πηγής και την ομώνυμη πηγή που πριν δεκαετίες προμηθευόταν η Πρέβεζα το επιτραπέζιο νερό της με βυτίο, που το διένειμε στην πόλη, λόγω της εξαιρετικής ποιότητάς του. Ο επισκέπτης αγναντεύει το Βαθύ και τον Αμβρακικό σ’ ένα καταπράσινο χώρο. Από εκεί ο επισκέπτης είτε θα προχωρήσει προς Άγιο Θωμά – όπου από την παραλία του θα αγναντέψει την Πρέβεζα – και Αγίους Αποστόλους ή θα επιστρέψει στην Πρέβεζα περνώντας το γεφυράκι της Μαργαρώνας, σταματώντας στο σημείο όπου αυτοκτόνησε ο Καρυωτάκης, για να περάσει από την παλιά βιομηχανική περιοχή της Πρέβεζας όπου το «σαπουναριό» και το πυρηνελαιουργείο δεν είναι πια εδώ, το εκκοκκιστήριο έχει ερημώσει, να ανάψει ένα κερί στον Άγιο Σπυρίδωνα ή πιο πριν στη Φανερωμένη, να κατευθυνθεί προς τις Ναυτικές Σχολές και τα παλιά σφαγεία, σ’ ένα δρόμο κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα, όπου ιστιοφόρα και μικρά σκάφη αναψυχής έχουν ρίξει άγκυρα και «ξεκουράζονται» στο απάνεμο λιμάνι. Θα ξεκουραστεί ο επισκέπτης στη Βρυσούλα, στα πευκάκια ή λίγο πιο κάτω στον ανθόκηπο κάτω από τα γιγάντια πλατάνια.
Για να κατηφορίσει στην πυροσβεστική και από το λιμάνι προς τον πεζόδρομο της παραλίας με τα ιστιοφόρα αραγμένα απ’ τη μια πλευρά και τα καφέ και τα γραφικά ταβερνάκια από την άλλη, για να κατευθυνθεί στο τουριστικό περίπτερο, να χαζέψει τους ερασιτέχνες ψαράδες και τις ψαριές τους ή να ξεδιψάσει στο Δημοτικό καφενείο.

Διαδρομή 2

Παραλία πόλης – Κυανή ακτή – Παντοκράτορας – Αλιευτικό καταφύγιο – Αλωνάκι – Οικισμός Δροσιάς

Μήκος διαδρομής: περίπου 10 χλμ. | Επίπεδο δυσκολίας: χαμηλό

 

Ο επισκέπτης μπορεί να ξεκινήσει από την πλακόστρωτη παραλία της Πρέβεζας να περάσει από το μνημείο του Άγνωστου ναύτη. Λιγο μέτρα πιο κάτω είναι τα Ιαματικά λουτρά και απέναντι το Δημοτικό καφενείο. Συνεχίζει το δρόμο της Κυανής ακτής που δεξιά και αριστερά υπάρχουν ψηλές, αινώβιες λεύκες των οποίων οι κορυφές συναντιώνται και κάνουν τη διαδρομή μαγευτική. Στα αριστερά είναι το Δημοτικό κολυμβητήριο της πόλης, η παραλία της Κυανής ακτής που είναι η πιο κοντινή παραλία της πόλης. Ανεβαίνοντας τη μικρή ανηφόρα μπορούμε να διακρίνουμε στα δεξιά μας το κάστρο του Αγίου Γεωργίου και αμέσως μετά ο ομόνυμος οικισμός. Συνεχίζοντας τη διαδρομή μπορεί να θαυμάσει τους λίγους αιωνόβιους ελαιώνες που έχουν μείνει. Σε λίγο το σκηνικό γίνεται ιδιαίτερο με το κάστρο του Παντοκράτορα, τη θάλασσα και τα ιστιοφόρα που από το απόγευμα επιστρέφουν στον Αμβρακικό από τις εξερευνήσεις τους στο Ιόνιο, πεζόδρομο μπροστά από τον οικισμό του Παντοκράτορα και ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα της περιοχής. Συνέχεια έχει το αλιευτικό καταφύγιο του Παντοκράτορα λίγο πριν το Αλωνάκι βρίσκεται το μνημείο της Παργινόσκαλας για τους εκτελεσμένους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης από τους ντόπιους συνεργάτες των Γερμανών. Λίγο πιο κάτω είναι το Αλωνάκι με την λεπτή χρυσή άμμο και τα πεντακάθαρα νερά και μπορείτε να κάνετε μια στάση για ένα καφέ ή να τσιμπίσετε κάποια τοπική λιχουδιά. Λίγο πριν τον οικισμό της Δροσιάς βρίσκεται το εκκλησάκι της Βλαχέρνας το οποίο λειτουργεί μόνο σε εορτές. Συνέχεια ο οικισμός της Δροσιάς με την υπέροχη θέα του Ιονίου πελάγους και τα όμορφα σπίτια όπου βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα!!! Όλη η διαδρομή είναι περίπου 10χλμ.

Διαδρομή 3

Aπο τον Λούρο προς τις Πύλες του Άδη

Μήκος διαδρομής: περίπου 20 χλμ. | Επίπεδο δυσκολίας: υψηλό

 

Οι πιο περιπετειώδεις μπορούν να πάρουν το ποδήλατό τους και να χρησιμοποιήσουν τον ποδηλατόδρομο που κατασκευάστηκε πρόσφατα. Μπορούν να ξεκινήσουν την βόλτα τους από το Λούρο με προορισμό τις Πύλες του Άδη στον Αχέροντα ποταμό. Ο ποδηλατόδρομος περνάει από τους αμπελώνες του Ωρωπού παρακάμπτει το φαράγγι του Ξηροπόταμου στο Σφηνωτό, διέρχεται μέσα από μια θαυμάσια περιοχή με πλούσια και ποικίλη βλάστηση και αν ο ποδηλάτης κουραστεί μπορεί να αναπαυθεί στην σκιά των γέρικων πλατανιών και να απολαύσει τα τρεχούμενα νερά που σχηματίζουν στον πανέμορφους μικρούς καταρράχτες στον Αβάσσο. Η όλη διαδρομή είναι 20χμ.

Δείτε το σχετικό βίντεο

Δείτε άλλες βόλτες παρακάτω ή
επιστρέψτε στην κατηγορία Διαδρομές

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Show Buttons
Hide Buttons