Πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην Πρέβεζα:

Ημερολόγιο πολιτιστικών εκδηλώσεων

Ιούλιος 2024

Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
  • «Καλοκαίρι και Πολιτισμός» στο Κανάλι
23
  • «Καλοκαίρι και Πολιτισμός» στο Κανάλι
24
  • «Καλοκαίρι και Πολιτισμός» στο Κανάλι
25
  • «Καλοκαίρι και Πολιτισμός» στο Κανάλι
26
  • «Καλοκαίρι και Πολιτισμός» στο Κανάλι
27
  • «Καλοκαίρι και Πολιτισμός» στο Κανάλι
28
  • «Καλοκαίρι και Πολιτισμός» στο Κανάλι
29
  • «Καλοκαίρι και Πολιτισμός» στο Κανάλι
30
  • «Καλοκαίρι και Πολιτισμός» στο Κανάλι
31
  • «Καλοκαίρι και Πολιτισμός» στο Κανάλι

Αποκριές

Ημερομηνία Πληροφορίες
Tελευταία Πέμπτη κάθε Αποκριάς Το καρναβάλι των Γυναικών της Πρέβεζας. Με παράδοση μισού αιώνα συνεχίζεται το καρναβάλι των Γυναικών της Πρέβεζας, που ήθελε τις γυναίκες της Πρέβεζας με την παρουσία ενός μόνο άνδρα να μασκαρεύονται και να περιφέρονται στο κέντρο της πόλης και τις γειτονιές της. Οι εποχές άλλαξαν, το καρναβάλι των Γυναικών της Πρέβεζας έγινε μαζικότερο με κυρίαρχη τη συμμετοχή νέων κοριτσιών και σχολείων, συνεχίζει όμως πάντα να παρελαύνει συγκεντρώνοντας πολύ κόσμο από τις γύρω περιοχές.
Προτελευταίο Σάββατο της Αποκριάς «Καρναβαλικές εκδηλώσεις Κομιτάτου». Νεώτερος καρναβαλικός θεσμός για την πόλη της Πρέβεζας όπου οι νέοι με ενθουσιασμό κατεβαίνουν μασκαρεμένοι στην παραλία της πόλης.
Καθαρά Δευτέρα Τα «Κούλουμα». Από τον Αη Γιώργη προς τον Παντοκράτορα που γινόταν παλιότερα, η γιορτή για τα Κούλουμα μεταφέρθηκε στο Σαιτάν Παζάρ με λαγάνες, σαρακοστιανά, μουσική, και τρικούβερτο γλέντι. Φέτος, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, ο Δήμος Πρέβεζας σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Παντοκράτορα και Νεοχωρίου, διοργάνωσαν τα παραδοσιακά κούλουμα στο αλιευτικό καταφύγιο στον Παντοκράτορα. Προσφέρθηκαν δωρεάν νηστίσιμα εδέσματα, κρασί και λαγάνες, ενώ μέλη των συλλόγων και του χορευτικού του δήμου χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς.

Το πέταγμα του χαρταετού γίνεται στον Παντοκράτορα και από φέτος στο αλιευτικό καταφύγιο όπου ο χώρος προσφέρεται. Επίσης πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός του καλύτερου χειροποίητου χαρταετού. Άλλα σημεία για πέταγμα χαρταετού είναι οι φυλακές στον Παντοκράτορα, το Μονολίθι, ο Μύτικας και αλλού. Αντίστοιχες εκδηλώσεις γίνονται σε όλες τις τοπικές κοινότητες του Δήμου Πρέβεζας.

Γιορτή της Σαρδέλας

Η «γιορτή της Σαρδέλας» ένα λαϊκό πανηγύρι που με την ευθύνη του Δήμου Πρέβεζας πραγματοποιείται το πρώτο Σάββατο του Αυγούστου, τα τελευταία χρόνια στο κάστρο του Αγίου Ανδρέα. Αποτελεί γεγονός για όλη την περιοχή και η Πρέβεζα πραγματικά βουλιάζει από κόσμο. Προσφέρεται φρεσκοψημένη, η ονομαστή σαρδέλα της Πρέβεζας γνωστής ως παπαλίνα, σαλάτες από ντόπια κηπευτικά, άφθονο κρασί, χορός και τραγούδι.

Διογένεια

Το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου πραγματοποιούνται τα «ΔΙΟΓΕΝΕΙΑ» στη Ν Σινώπη.

Ζαλόγγεια

Τη δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου τα ΖΑΛΟΓΓΕΙΑ εθνική επέτειος στον Ιερό Βράχο στο Δ.Δ Καμαρίνας. Μοναδικό γεγονός στην παγκόσμια ιστορία. Στον χώρο αυτό στα 1803 όταν το Σούλι υπέκυψε μετά από πολύχρονους αγώνες στον Αλί Πασά, 63 γυναίκες με τα παιδιά στην αγκαλιά, τραγουδώντας και χορεύοντας το…έχε γεια καϋμένε κόσμε, έχε γεια γλυκειά ζωή….έπεσαν από τον βράχο, προτιμώντας να πεθάνουν ελεύθερες παρά να παραδοθούν στον Τούρκο κατακτητή. Σύμβολο και μνήμη στην θυσία τους είναι το μνημείο που στήθηκε εκεί στα 1961, με πανελλήνιο έρανο. Ανεβαίνοντας τα 410 σκαλιά φθάνει κάποιος στον ιερό Βράχο ξεκινώντας από το Μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου.

Κινηματογράφος

Για τους κινηματογραφόφιλους, τη χειμερινή περίοδο λειτουργεί κινηματογραφική λέσχη με επιλεγμένες ποιοτικές ταινίες kileprevezas@gmail.com και τη θερινή περίοδο ο δημοτικός κινηματογράφος στην Κυανή Ακτή.

Νικοπόλεια

Το «Φεστιβάλ Πρέβεζας» συνέχεια των «Nικοπολείων», είναι κύκλος πολιτιστικών εκδηλώσεων που καλύπτει όλη σχεδόν τη χρονική διάρκεια του καλοκαιριού (Ιούλιο – Αύγουστο). Οι εκδηλώσεις αυτές έχουν γίνει θεσμός για την πόλη μας και περιλαμβάνουν στο πρόγραμμα τους: μουσικά, χορευτικά, θεατρικά σχήματα, ερασιτεχνικά και επαγγελματικά, από την χώρα μας και το εξωτερικό, που λειτουργούν σαν πόλος έλξης πάρα πολλών τουριστών.

Πασχαλινά Μπότια

Τα Μπότια της πρώτης Ανάστασης. Στην Πρέβεζα από νωρίς το πρωί το Μ. Σάββατο πλήθος κόσμου, ντόπιοι αλλά και αρκετοί ξένοι επισκέπτες, συγκεντώνονται στο Σαϊτάν Παζάρ προκειμένου να παρακολουθήσουν από κοντά το έθιμο που χαρακτηρίζει την περίοδο του Πάσχα την πόλη. Σύμφωνα με μαρτυρίες ντόπιων κατοίκων το έθιμο αυτό ξεκίνησε από την εποχή της τουρκοκρατίας όπου οι χριστιανοί που ζούσαν στην περιοχή έριχναν κροτίδες που έφτιαχναν μόνοι τους προκειμένου να κρατήσουν μακριά τους Τούρκους και να γιορτάσουν ανενόχλητοι την Ανάσταση. Μετά από το σπάσιμο των κανατιών μοιράζεται σε όλους το παραδοσιακό γλυκό. Μόλις ο ιερέας του μητροπολιτικού ναού (Αγ. Χαράλαμπος) σημάνει την πρώτη Ανάσταση πλήθος από «Μπότια» (Πήλινα κανάτια) σπάζουν στο γραφικό πλακόστρωτο συνοδευόμενα από ρίψη κροτίδων ο ήχος των οποίων αντηχεί σε όλη την πόλη δίνοντας το μήνυμα της πρώτης Ανάστασης του Θεανθρώπου.

Χορωδιακό Φεστιβάλ

Το «Διεθνές χορωδιακό Φεστιβάλ». Το Χορωδιακό Φεστιβάλ Πρέβεζας καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1983 με πρωτοβουλία της χορωδίας ”ΑΡΜΟΝΙΑ” Πρέβεζας, που σε συνεργασία με άλλους φορείς, αναλαμβάνει κάθε χρόνο και την διοργάνωσή του. Η προσπάθεια αυτή αποβλέπει στην καθιέρωση και εδραίωση του θεσμού με στόχο την προαγωγή της χορωδιακής μουσικής, την ανάπτυξη του Πνευματικού και Πολιτιστικού επιπέδου και την καλλιέργεια του μουσικού αισθήματος. Το Χορωδιακό Φεστιβάλ πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην πόλη μας, την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου. armonia4@otenet.gr

Χριστουγεννιάτικο Χωριό

Το Χριστουγεννιάτικο χωριό της Πρέβεζας κάθε χρόνο στις γιορτές των Χριστουγέννων υποδέχεται τα μικρά παιδιά αλλά και τους μεγάλους. Από τις 20 Δεκεμβρίου έως τις 5 Ιανουαρίου, στο χώρο της Πλατείας Ανδρούτσου στήνεται το χριστουγεννιάτικο χωριό της Πρέβεζας. Οι ξύλινες κατασκευές, αντιπροσωπεύουν καλλιτεχνικές, εκπαιδευτικές, και εθελοντικές δραστηριότητες. Τα παιδιά μπορούν να φωτογραφηθούν στο σπίτι του Αι Βασίλη και να ταχυδρομήσουν το γράμμα τους, να δημιουργήσουν χριστουγεννιάτικα στολίδια και κατασκευές στο σπίτι των ξωτικών, να διασκεδάσουν με τους παραμυθάδες στο παραμυθόσπιτο, να φτιάξουν γλυκά και άλλα στο σπίτι των εκπλήξεων και να δώσουν χαρά σε άλλα παιδιά χαρίζοντας τρόφιμα, φάρμακα, ρούχα και παλιά παιχνίδια στο σπίτι της Αγάπης!

Jazz Festival

Το Preveza Jazz Festival έχει καθιερωθεί να γίνεται την τελευταία εβδομάδα του Μάη. Στην παραλία της πόλης της Πρέβεζας με φόντο τη θάλασσα και τα ιστιοφόρα, συμμετέχουν συγκροτήματα από διάφορες χώρες της Ευρώπης και την Ελλάδα. Επίσης συμμετέχουν και σχήματα τοπικά ή της ευρύτερης περιοχής.

Ξεκίνησε το 2003 και από την επόμενη χρονιά συνδέθηκε με το αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Jazz των Αθηνών – όπου συμμετέχουν καλλιτέχνες από 20 περίπου ευρωπαϊκές χώρες και γίνεται υπό την αιγίδα των πρεσβειών και των ινστιτούτων των χωρών αυτών – αποκτώντας διεθνή χαρακτήρα και κατοχυρώνοντας το θεσμό έως σήμερα.

Άλλες εκδηλώσεις

Καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, πραγματοποιούνται στην Πρέβεζα:

Τίτλος Πληροφορίες
Εκθέσεις ζωγραφικής Πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες από ντόπιους μα και ξένους εικαστικούς.
Δημιουργία μαθητών και νέων του Δήμου Η ερασιτεχνική δημιουργία των μαθητών και των νέων του Δήμου προβάλλεται από μια σειρά εκδηλώσεων των σχολείων, Δημοτικών, Γυμνασίων, Ωδείων, σχολών χορού που πραγματοποιούνται το Μάιο και τον Ιούνιο στη Θεοφάνειο αίθουσα Τέχνης και στο Κηποθέατρο (τηλ επικοινωνίας 2682025325/29917).
Όπερα Για τους φίλους της όπερας το Δημοτικό Ωδείο Πρέβεζας έχει εξασφαλίσει την απ’ ευθείας μετάδοση συγκεκριμένων παραστάσεων από τη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης (για την ενημέρωσή σας μπορείτε να απευθύνεστε στο odioprev@otenet.gr ή στα τηλ. 2682025320/26991).
Λουριώτικα Λαμβάνει χώρα στη Δημοτική Ενότητα Λούρου και πιο συγκεκριμένα στον Ωρωπό.
Γιορτή Κρασιού Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ωρωπού «ο Ζάλογγος» με τη συνδρομή του Δήμου διοργανώνει κάθε καλοκαίρι τη Γιορτή του κρασιού και προσελκύει αρκετούς επισκέπτες.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες πραγματοποιούνται συναυλίες, εκθέσεις στους πεζόδρομους της πόλης, στις πλατείες της, παραστάσεις, happenings, κ.α. εκδηλώσεις στα Δημοτικά διαμερίσματα Δήμου Ζαλόγγου και Δήμου Λούρου.

Μπορείτε να δείτε επίσης τις ακόλουθες πολιτιστικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα σε συγκεκριμένες ημερομηνίες κατά τη διάρκεια του έτους:

Ημερομηνία Πληροφορίες
20 Ιουλίου Πανηγύρι στο Δ. Δ Καμαρίνας.
Τελευταίο δεκαήμερο Ιουλίου «Καλοκαίρι και Πολιτισμός» στο Κανάλι
1 και 2 Αυγούστου Χορευτικές βραδιές στη Λυγιά
2, 3 και 4 Αυγούστου Πολιτιστικές εκδηλώσεις του Συλλόγου ΑΜΙΣΟΣ στη Ν Σαμψούντα
9 Αυγούστου Πραγματοποιούνται τα Κοζύλεια όπου ο Σύλλογος Μικρασιατών και Ποντίων Νομού Πρέβεζας, ο Σύλλογος Γυναικών Αγίου Θωμά Πρέβεζας και ο Δήμος Πρέβεζας συνδιοργανώνουν την πολιτιστική εκδήλωση η οποία είναι αφιερωμένη στον Πόντο και την Σμύρνη.
Δεύτερο δεκαήμερο Αυγούστου Αντάμωμα στο Δ.Δ Εκκλησιών
13 Αυγούστου Παραδοσιακό πανηγύρι στο Δ.Δ Καναλιού
14 και 15 Αυγούστου Παραδοσιακό πανηγύρι στο Δ. Δ Χειμαδιού
Τρίτο Σαββατοκύριακο Νοεμβρίου Διοργανώνεται η γιορτή του Τσίπουρου στην Κρυοπηγή.

Δείτε άλλες δραστηριότητες στην κατηγορία Εκδηλώσεις παρακάτω ή
επιστρέψτε στην κατηγορία Δραστηριότητες

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Show Buttons
Hide Buttons