Πεζοπορία στην Πρέβεζα
Η περιοχή είναι ιδανική για τους λάτρεις της πεζοπορίας, μια που υπάρχουν διαδρομές τόσο για τους αρχάριους που απλά θέλουν να απολαύσουν τις ομορφιές της φύσης όσο και για τους έμπειρους ορειβάτες που τους αρέσουν οι προκλήσεις!
Δείτε παρακάτω τις διαδρομές που σας προτείνουμε και για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Πρέβεζας
Διαδρομή 1
Ν. Κερασούντα – Κάστρο Ρωγών – Βιότοπος Αγ. Βαρνάβα Λούρος
Ώρες πορείας: 2 | Βαθμός δυσκολίας: 1
Με αφετηρία τη Νέα Κερασούντα η διαδρομή οδηγεί στο κάστρο των Ρωγών, στην κορυφή λόφου πάνω από τον ποταμό Λούρο. Από εκεί προσφέρεται πανοραμική θέα προς τον λόφο του προφήτη Ηλία. Συνεχίζοντας μέσα από την κοινότητα Πέτρας, το πλούσιο από ζωή μονοπάτι καταλήγει στο παραποτάμιο δάσος του Αγίου Βαρνάβα, στο ανατολικό ανάχωμα του Λούρου. Στο δάσος αυτό λένε ήρθε και έκανε κατήχηση ο Κύπριος μαθητής του Απόστολου Παύλου ο Βαρνάβας, σήμερα υπάρχει μέρος του τότε δάσους με ψηλόκορμες λεύκες, ιτιές, φραξούς, πλατάνια και φτελιές. Στη αρχή του δάσους δεσπόζει το πολύ παλιό γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Βαρνάβα θαμμένο κατά το ήμισυ λόγω της υπερχείλισης του ποταμού Λούρου, προς τιμήν του γίνεται μεγάλο πανηγύρι στην ονομαστική του εορτή 11 Ιουνίου.
Διαδρομή 2
Αχέροντας από τις Πύλες του Άδη έως και τη Γλυκή του Νομού Θεσπρωτίας
Ενδιαφέρουσα και δύσκολη διαδρομή για πεζοπορία αλλά και κολύμπι είναι αυτή που ακολουθεί τη ροή του ποταμού Αχέροντα από τις Πύλες του Άδη έως και τη Γλυκή του Νομού Θεσπρωτίας. Ο ποταμός Αχέροντας που διασχίζει το βόρειο τμήμα της Δημοτικής Ενότητας Λούρου, περνώντας μέσα από κατάφυτα βουνά και πραγματικά παρθένα φύση αποτελεί ένα από τα ιδανικότερα ποτάμια της χώρας μας για τους λάτρεις του Κανόε Καγιάκ. Ιδίως την άνοιξη ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες αθλούνται στο συγκεκριμένο άθλημα.
Διαδρομή 3
Σκιαδάς (ύψος δεξαμενής) – Προφήτης Ηλίας– κορυφή Μπαλτανέσι (1286μ.) – επιστροφή Σκιαδάς
Ώρες πορείας: 5 | Βαθμός δυσκολίας: 2
Διαδρομή 4
Ανώγειο – Προφ. Ηλίας – κορυφή Ξηροβουνίου (1600μ.) – επιστροφή Ανώγειο
Ώρες πορείας: 3 | Βαθμός δυσκολίας: 1
Διαδρομή 5
Γοργόμυλο – κορυφή – και κατέβασμα στη Ροδαυγή
Ώρες πορείας: 5 | Βαθμός δυσκολίας: 2
Στο Ξηροβούνι, που έχει μεγάλο ανάγλυφο, υπάρχουν πολλές μη σηματοδοτημένες διαδρομές που μπορεί κανείς να ορειβατήσει αρκετές ώρες ανάμεσα στις λάκες, στους χωματόδρομους και στους λόφους του βουνού, που όπως λέει και το όνομά του είναι όλο πέτρα χωρίς δέντρα στα ψηλά του μέρη.
Διαδρομή 6
Κορυφούλα – Ζάλογγο – Άνω Σκαφιδωτή
Ώρες πορείας: 5 | Βαθμός δυσκολίας: 1
Από το χωριό Κορυφούλα ανεβαίνουμε στην κορυφή Προφ. Ηλία (810μ.) και μετά ακολουθώντας ΒΔ πορεία, μέσα σ΄ ένα σπάνιο βελανιδόδασος, φθάνουμε στην Άνω Σκαφιδωτή. Από τον οικισμό περνά μονοπάτι που μετά από 2 ώρες πεζοπορείας καταλήγει στις κορυφές Τσούκα (1042μ.) και Λαγού Ποδάρι (896μ.), από όπου αγναντεύουμε τη χαράδρα του Αχέροντα και τα όρη Σουλίου απέναντι. Αυτό είναι τμήμα του ιστορικού μονοπατιού που περπάτησαν οι Σουλιώτισσες μέχρι το Ζάλογγο, όπου και θυσιάστηκαν.
Διαδρομή 7
Ζαρκόραχη Παπαδατών
Ώρες πορείας: 6 | Βαθμός δυσκολίας: 1
Από το χωριό Παπαδάτες φθάνουμε στη θέση «Γαλήνη» και ακολουθούμε δεξιά τη στενή άσφαλτο που ανεβαίνει προς το χώρο απογείωσης των αλεξιπτώτων πλαγιάς (παρά πέντε). Συνεχίζουμε σε στενό ανηφορικό χωματόδρομο και φθάνουμε στην κορυφογραμμή, όπου είναι ο χώρος απογείωσης των αλεξιπτώτων πλαγιάς. Εν συνεχεία, ακολουθώντας την κορυφογραμμή αφήνουμε δεξιά του Προφ. Ηλία (1258μ.) και συνεχίζοντας προς Βόρεια., κυρίως από χωματόδρομο, φθάνουμε στην ψηλότερη κορυφή «Ζαρκόραχη» (1332μ.).
Διαδρομή 8
Αγ. Δημήτριος Εκκλησιών – κορυφογραμμή Μεγάλης Τσούκας (848μ.) – κατάβαση στην Αηδονιά
Ώρες πορείας: – | Βαθμός δυσκολίας: –
Διαδρομή 9
Κάτω Σκαφιδωτή – κορυφή Πλούτων(920μ.) – κορυφή Τούρλα (1082μ.)
Ώρες πορείας: 2:30′ | Βαθμός δυσκολίας: 1
Διαδρομή 10
Μονή Λεκατσά – κορυφή «Κόρτος»
Ώρες πορείας: 0:45′ | Βαθμός δυσκολίας: 1
Διαδρομή 11
Κορυφή Βαλαωρίτης
Ώρες πορείας: 4 | Βαθμός δυσκολίας: 1
Πάνω από το χωριό Λούρος στην κορυφή «Βαλαωρίτη»
Διαδρομή 12
Τουρκοβούνι
Ώρες πορείας: 0:30′
Στο Τουρκοβούνι, πολύ κοντά στην Πρέβεζα, υπάρχει ένα παλιό μονοπάτι-καρόδρομος, που κατασκευάστηκε επί Τουρκοκρατίας και εξυπηρετούσε τις ανάγκες τροφοδοσίας των Τούρκων που διέμεναν στο κάστρο. Ξεκινάει πίσω από την περίφραξη του πρώην Ιχθυογεννητικού Σταθμού και ανεβαίνει ΒΔ προς το Κάστρο.
Δείτε άλλα άρθρα παρακάτω ή
επιστρέψτε στην κατηγορία Εναλλακτικός Τουρισμός
Sorry, the comment form is closed at this time.