Σύντομη Ιστορική Αναδρομή
Στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου, κοντά στα ερείπια της αρχαίας Βερενίκης, σε απόσταση 10 περίπου χιλιομέτρων από τα ερείπια της αρχαίας Νικόπολης, που ιδρύθηκε μετά τη ναυμαχία του Ακτίου το 31 π.Χ., είναι χτισμένη η πόλη της Πρέβεζας, σε μια θέση κλειδί για τη μετέπειτα πνευματική και εμπορική της ανάπτυξη. Την πρώτη σαφή αναφορά του ονόματος της βρίσκουμε στην ελληνική παραλλαγή του ‘‘Χρονικού του Μορέως’’ του 1429, στίχος 9108: « … κάτεργα εξήντα ήλθασιν και είναι Γενοβίσων, επέζεψαν στην Πρέβεζαν, κουρσεύουν τα χωρία … ».
Η ετυμολογία του ονόματος Πρέβεζα σύμφωνα με τις επικρατέστερες απόψεις ανάγεται ή στη σλαβικής προέλευσης λέξη Perevor (= πέρασμα, διάβαση) ή στην αλβανικής προέλευσης Prevёzё / a (= μεταφορά, διαμετακόμιση) ή στην ιταλικής προέλευσης Prevezione (=προμήθεια). Όλες οι ερμηνείες είναι σχετικές με τη δεσπόζουσα γεωγραφική θέση της.
Οι ιστορικές αναφορές για την Πρέβεζα στο διάστημα από το 1292 ως τα μέσα του 15ου αιώνα είναι ελάχιστες. Σε ανώνυμα Βυζαντινά χρονικά γράφεται ότι κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς το 1477/78 επί Μωάμεθ Β΄ του Πορθητή και οχυρώθηκε δύο φορές επί Βαγιαζίτ Β΄ το 1486/87 και το 1495. Ο Ενετός ναύαρχος Βαρθολομαίος Πέζαρο με οχτώ γαλέρες επιχείρησε ανεπιτυχώς να την κατακτήσει το 1499 και λεηλάτησε την πόλη, απ’ όπου απήγαγε «στολίσκο είκοσι κατέργων».