Λίγα λόγια για το Δήμο

Η Πρέβεζα είναι γνωστή για τον προστατευόμενο υδροβιότοπο του Αμβρακικού κόλπου, τα ενδιαφέροντα αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία (Αρχαία Νικόπολη, κάστρα, εκκλησίες και μονές, Ενετικό Ρολόι) τις ατελείωτες παραλίες (η μεγαλύτερη ακτογραμμή της Ευρώπης), το ιστορικό κέντρο με τις ενετικές επιρροές, τα στενά σοκάκια και τα γραφικά ταβερνάκια . Οι πλούσιες φυσικές ομορφιές, οι ήπιες κλιματολογικές συνθήκες αποτελούν τις ιδανικότερες προϋποθέσεις για την ταχύρρυθμη τουριστική ανάπτυξη. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από μαγευτικές τοποθεσίες με ζωντανή παράδοση, πλούσια τοπική γαστρονομία, δημιουργικούς κατοίκους και μεγάλες προοπτικές.

– Ο Δήμος Πρέβεζας βρίσκεται στη βορειοδυτική ηπειρωτική Ελλάδα, νότια της Ηπείρου, στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου και βρέχεται από τις παραλίες του Ιονίου και του Αμβρακικού κόλπου και αποτελεί πρωτεύουσα του Νομού Πρεβέζης και διοικητικό κέντρο της Περιφέρειας.
– Εκτείνεται νότια από το λιμάνι Πρέβεζας, βόρεια μέχρι την Χαράδρα του Αχέροντα (Τρίκαστρο) και στον οριζόντιο άξονα δυτικά από το Ιόνιο πέλαγος, ακτή Μονολίθι, μέχρι ανατολικά τη Στεφάνη και το άκρο της χερσονήσου της Λασκάρας.
– Η Πρέβεζα αποτελεί σημαντικό λιμάνι για την Περιφέρεια Ηπείρου.
– Συνδέεται από το έτος 2002 με το Άκτιο της Αιτωλοακαρνανίας, με την υψηλής τεχνολογίας Υποθαλάσσια σήραγγα Πρέβεζας – Ακτίου.
– Η σημερινή μορφή του δήμου προέκυψε, με το Πρόγραμμα Καλλικράτης, από τη συνένωση του αρχικού Δήμου Πρέβεζας με τους Δήμους Λούρου και Ζαλόγγου.
– Ο Δήμος Πρέβεζας σήμερα καταλαμβάνει σε έκταση 66.8 τ. χλμ, ενώ ο πληθυσμός ανέρχεται σε 31.733 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Δημοτική Ενότητα Ζαλόγγου

Η Δημοτική Ενότητα Ζαλόγγου χαρακτηρίζεται τόσο για τη μεγάλη ιστορική της σημασία (Μνημείο Ζαλόγγου, Αρχαία Κασσώπη, Κάστρο των Ριζών) αλλά και για τη φυσική της ομορφιά. Οι ατέλειωτες δαντελένιες παραλίες απλώνονται σε μία έκταση 20 χιλιομέτρων. Αποτελούν ιδανικά μέρη για surfing – ιστιοπλοΐα, θαλάσσιο σκι, αλεξίπτωτο ενοικίαση σκαφών και ψάρεμα. Αξιόλογες διαδρομές για πεζοπορία είναι το δάσος του «Λεκατσά», η περιοχή του Ζαλόγγου και η παραλία του Βράχου. Ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια όλων των κατηγοριών με κέντρα διασκεδάσεως, φαγητού και ψυχαγωγίας προσφέρουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη της άνετης εξυπηρέτησης και διαμονής.

Αποτελείται από τις τοπικές κοινότητες: Καναλίου, Βράχου, Καμαρίνας, Κρυοπηγής, Μυρσίνης, Νέας Σαμψούντας, Νέας Σινώπης, Ριζών, Χειμαδιού και Εκκλησιών. Καταλαμβάνει δε έκταση 130.078 στρεμμάτων.

Δημοτική Ενότητα Λούρου

Η Δημοτική Ενότητα Λούρου βρίσκεται στο κέντρο του Δήμου Πρέβεζας και απέχει 25 χλμ. από την πόλη της Πρέβεζας. Ορόσημα της περιοχής αποτελούν: ο ποταμός Λούρος, τα πανέμορφα – ιδανικά για περιπάτους – βουνά, οι πηγές του Άδη, το δάσος του Αγίου Βαρνάβα.

Το χωριό Λούρος βρίσκεται κοντά στις εκβολές του ομώνυμου ποταμού. Βρίθει από ελαιώνες και περιβόλια και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. Υπάρχουν ερείπια αρχαίου ελληνιστικού πύργου και τμήμα του αρχαίου Ρωμαϊκού υδραγωγείου της Νικόπολης, ενώ του ανήκει και τμήμα του Εθνικού Πάρκου Υγρότοπων Αμβρακικού μαζί με την Φιλιππιάδα, το Ζάλογγο και την Πρέβεζα.

Η ονομασία Λούρος φαίνεται να προέρχεται από παράφραση του ονόματος του ποταμού Ορουρού. Άλλες πηγές αποδίδουν το όνομα στην ύπαρξη πολλών λυγιών (θαμνώδους φυτού σε αφθονία στην περιοχή) το οποίο οι κάτοικοι ονόμαζαν λούρες. Τις έπλεκαν και τις χρησιμοποιούσαν για την κατασκευή αγροτικών οικημάτων.

Η περιοχή είναι γνωστή για τα αμπέλια με εξαιρετικές ποικιλίες για την παραγωγή κρασιού και τσίπουρου, εξαιρετικό λάδι ενώ στα ορεινά συναντάμε και εκτροφή μελισσών.

Αποτελείται από τις τοπικές κοινότητες Λούρου, Άνω Ράχης, Βρυσούλας, Κοτσανόπουλου, Ρευματιάς, Σκιαδά, Κοντάτες, Σφηνωτού, Στεφάνης, Τρίκαστρου και Ωρωπού.

Show Buttons
Hide Buttons