Νεκρομαντείο

Πάνω σε ένα λοφίσκο στο χωριό Μεσοπόταμος, 48 χλμ. ΒΔ της Πρέβεζας, βρίσκεται το αρχαιότερο Νεκρομαντείο της αρχαιότητας, το Νεκρομαντείο (Νεκρομαντείο) του Αχέροντα, κοντά στην αρχαία μυκηναϊκή αποικία Εφύρα (14ος 13ος αι. π.Χ.). Εδώ οι αρχαίοι τοποθετούσαν τις πύλες του Κάτω Κόσμου, την είσοδο στο βασίλειο του Άδη. Σύμφωνα με το μύθο, ο νεκροπομπός Ερμής μέσα από τα νερά της λίμνης Αχερουσίας οδηγούσε τις ψυχές στον Άδη.

Επισκέπτες από όλο τον γνωστό τότε κόσμο συνέρεαν στο μοναδικό αυτό μαντείο για να επικοινωνήσουν με τις ψυχές των αγαπημένων τους προσώπων μετά από κατάλληλη προετοιμασία.

Ο ποταμός Αχέροντας αποτελούσε την οδό μέσω της οποίας ο χάροντας οδηγούσε τις ψυχές στη λίμνη Αχερουσία, στα έγκατα της οποίας βρισκόταν το βασίλειο του Άδη. Για το λόγο αυτό, ίδρυσαν πάνω από μια σπηλιά (στη συμβολή των ποταμών Κωκυτού και Αχέροντα) στη βορειοδυτική όχθη της Αχερουσίας, τον σπουδαιότερο χώρο λατρείας των θεών του κάτω κόσμου και επικοινωνίας με τις ψυχές των νεκρών, το Νεκρομαντείο του Αχέροντα.

Στο χώρο αυτό οι επισκέπτες αφού υποβάλλονταν σε πολυήμερη προετοιμασία, με πλήρη απομόνωση και ακολουθώντας ειδική διατροφή, οδηγούνταν στις υπόγειες αίθουσες του νεκρομαντείου, όπου επικοινωνούσαν με τα πνεύματα των αγαπημένων τους νεκρών που τους προφήτευαν το μέλλον.

Το Νεκρομαντείο βρισκόταν σε λόφο δίπλα στη λίμνη Αχερουσία (σήμερα είναι αποξηραμένη), όπου χύνονταν οι τρεις ποταμοί, Αχέρων, Πυριφλεγέθων (Βωβός) και Κωκυτός (Μαύρος). Οργανώνεται και οικοδομείται συστηματικά, όπως και το ιερό της Δωδώνης, μόλις τον 3ο αι. π.Χ. με την κατασκευή του κυρίως ιερού, της κρύπτης και του λαβύρινθου σε πρώτη φάση (αρχές 3ου αι.) και την προσθήκη του δυτικού συγκροτήματος αργότερα (τέλη 3ου αρχές 2ου αι. π.Χ.). Στα ερείπιά του διακρίνονται διάδρομοι , δωμάτια, κεντρική αίθουσα και μια εντυπωσιακή κρύπτη λαξευμένη στο βράχο και στηριζόμενη σε 15 τόξα που εδράζονται σε πεσσούς.
Το ιερό πυρπολήθηκε και καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 167 π.Χ. Το 18ο αι. μ.Χ. στα ερείπια του Μαντείου χτίστηκε η μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, το καθολικό της οποίας σώζεται σήμερα.

Σ’ αυτούς τους χώρους του μύθου και της ιστορίας, περνώντας από τις πύλες του Άδη και οδεύοντας μέσα από το ποτάμι, περνώντας πάνω από την αιώνια ομίχλη της Αχερουσίας λίμνης, ακούραστα μεταφέρει ο Χάροντας τις ψυχές, ενώνοντας τον κόσμο των νεκρών με τον κόσμο των ζωντανών.

Απαραίτητος ο οβολός το τίμημα για την τελευταία μεταφορά.
Στους «Νεκρικούς Διαλόγους» του Λουκιανού, ξακουστού σοφιστή και συγγραφέα του 2ου αιώνα μ.Χ., η διαδικασία αυτή περιγράφεται με εξαιρετικά γλαφυρό τρόπο. Ο Χάρος ζητά από τον αποθανόντα κυνικό φιλόσοφο Μένιππο να καταβάλει τα ναύλα (τον οβολό) του προς αυτόν («Απόδος, ω κατάρατε, τα πορθμεία»), κι εκείνος του απαντά με την ακόλουθη παροιμιώδη φράση: «Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος».

Πληροφορίες – Ωράριο Λειτουργίας

Αρχαιολογικός χώρος Νεκρομαντείου Αχέροντα
Μεσοπόταμος Πρεβέζης
Τηλ. 26840.41.206, 26820.89.890

Ωράριο
Χειμερινό: Από 1/11 έως 31/3: 08:30-20:00
Θερινό: Από 1/4 έως 31/10: 08:30 – 14:00

* Λόγω πιθανών τροποποιήσεων ωραρίου, επικοινωνήστε τηλεφωνικά, για τις ακριβείς ώρες λειτουργίας.

Κάντε κλικ στο σημείο του χάρτη για να δείτε λεπτομέρειες

Δείτε άλλα αξιοθέατα στην κατηγορία Περιοχές Τουριστικού ενδιαφέροντος παρακάτω ή
επιστρέψτε στην κατηγορία Αξιοθέατα

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Show Buttons
Hide Buttons