Τοπικά πιάτα
H Πρεβεζιάνικη διατροφή, στηρίζεται σε τοπικές, αγνές και απλές πρώτες ύλες όπως το παρθένο ελαιόλαδο, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα άγρια χόρτα αλλά και κρέατα, ψάρια και θαλασσινά. Η Πρεβεζιάνικη γαστρονομία χαρακτηρίζεται από λιτότηταχωρίς περίεργες σάλτσες και από έλλειψη καυτερής πιπεριάς.
Κάποια από τα παραδοσιακά πιάτα που αξίζει να δοκιμάσετε είναι: κέφαλος με ντομάτα στο φούρνο, σουπιές κοκκινιστές, χοιρινό με πράσα, λαχανοντολμάδες, χταποδάκι με μακαρόνι κοφτό, γαύρος στο φούρνο με ρίγανη, τις φημισμένες γαρίδες – γάμπαρες Αμβρακικού σε σαγανάκι αλλά και ψητές και ως γαριδομακαρονάδα.
Άλλο ένα παρααδοσιακό πιάτο της Πρέβεζας είναι το σαβόρο το οποίο φτιάχνεται από μενίδες (ψάρι που ψαρεύεται στον Αμβρακικό κόλπο), σκόρδο, ξύδι, σταφίδα μαύρη, λάδι, φύλλα δάφνης και λίγο δεντρολίβανο.
Θα τα συνοδεύσετε με άγρια χόρτα, ντόπια ντομάτα, ελιές και λάδι τοπικών παραγωγών, ρίγανη.
Κοιτώντας το μενού μιας ταβέρνας θα διακρίνετε τις ψητές σαρδέλες να έχουν περίοπτη θέση σε όλους τους καταλόγους, όταν ψαρεύεται μικρή ονομάζεται παπαλίνα και τρώγεται ολόκληρη, το γαύρο μαρινάτο, κουτσομούρες, κέφαλος πετάλι (το ψάρι τρώγεται, ανοιγμένο στα δύο, στεγνωμένο στον ήλιο και ψημένο στα κάρβουνα). Όλα τα παραπάνω εννοείται πως συνοδεύονται με ντόπιο κρασί και άφθονο ούζο.
Η μπλατσάρα είναι παραδοσιακή πίτα, πολύ εύγευστη και χορταστική που φτιάχνεται με κρεμμυδόφυλλα, φέτα τριμμένη-αλεύρι-τραχανά, άνηθο, λάδι και αν δεν είστε τυχεροί να τη δοκιμάσετε από πρεβεζάνα παλιά νοικοκυρά μπορείτε να τη δοκιμάσετε από τον φούρνο της γειτονιάς.
Θα συνοδεύσετε τα πιάτα σας με το περίφημο πρεβεζιάνικο ούζο, την ρετσίνα αλλά και με τα ντόπια κρασιά από τους αμπελώνες του Ωρωπού, της Κρυοπηγής και άλλων χωριών της ενδοχώρας.
Θα γλυκαθείτε με τη γαλατόπιτα και την περίφημη λαδόπιτα, τα γλυκά του κουταλιού, αντιπροσωπευτικό είναι το καρπούζι γλυκό που δε λείπει από κανένα σπίτι αλλά και τα αμυγδαλωτά, το παραδοσιακό γλυκό για τους γάμους.
Κάθε χρόνο τον Αύγουστο, διοργανώνεται από τον Δήμο Πρέβεζας η περίφημη “Γιορτή Σαρδέλας”.
Δοκιμάστε επίδης Αυγοτάραχο Αμβρακικού, το ακριβότερο έδεσμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι τέλειος μεζές για ηδύποτα αλλά χρησιμοποιείται και σε πιάτα για να δώσει μια πιο έντονη και ιδιαίτερη γεύση.
Ανακαλύψτε τη Γαστρονομία της Πρέβεζας.
Sorry, the comment form is closed at this time.