Αυγοτάραχο

Στη λιμνοθάλασσα Λαζαρού υπάρχει ποικιλία ψαριών όπως η τσιπούρα, η γλώσσα, το λαβράκι, η μενίδα, με πρωταγωνιστή τον κέφαλο.
Tο θηλυκό του ψαριού κέφαλος, τη λεγόμενη Μπάφα (της οποίας τα αυγά αλατισμένα και αποξηραμένα τα χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε το αυγοτάραχο, ένα έδεσμα πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β, C, ασβέστιο, σίδηρο, πρωτεΐνες και Ω3-λιπαρά). Το αυγοτάραχο Αμβρακικού έχει ιδιαίτερη γεύση.

Η Γαρίδα Αμβρακικού (Γάμπαρη)

Άλλο ένα έδεσμα αντιπροσωπευτικό της περιοχής είναι η πασίγνωστη γαρίδα, η αλλιώς γάμπαρη που η γεύση της είναι μοναδική σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Σαρδέλα (Παπαλίνα)

Η περίφημη σαρδέλα Πρεβέζης (κάθε Αύγουστο έχει την τιμητική της στη γιορτή της σαρδέλας), τρώγεται ολόκληρη και αποτελεί σήμα κατατεθέν της περιοχής.

Λάδι

Από την άλλη πλευρά το έδαφος της ενδοχώρας είναι κατάλληλο για πολλά είδη καλλιεργειών όπως οι ελαιώνες που παράγουν εξαιρετικής ποιότητας λάδι και οπωροκηπευτικά όπως τομάτες και πατάτες αλλά και πολλά αρωματικά φυτά.

Κρασί, ούζο και τσίπουρο

Στις πιο ορεινές περιοχές του τόπου μας όπως η Κρυοπηγή, ο Ωρωπός αλλά και άλλες, καλλιεργούνται αμπελώνες από τους οποίους παράγεται πολύ καλής ποιότητας κρασί, αλλά και πολλά ηδύποτα όπως το ούζο και το τσίπουρο (γιορτή τσίπουρου στο χωριό Κρυοπηγή).

Η κρανάδα

Ένα άλλο τοπικό αναψυκτικό που παράγει ο τόπος, είναι η κρανάδα από το χυμό φρούτων της κρανιάς, συνδυασμένο με το τοπικό τσίπουρο. Πρόκειται για έναν χυμό δροσιστικό, υπόξινο, με αντιπυρετικές ιδιότητες.

Παραδοσιακά ζυμαρικά

Φεύγοντας πρέπει να πάρετε μαζί σας ένα σακουλάκι με ένα από τα πολλά είδη παραδοσιακών ζυμαρικών που φτιάχνει ο συνεταιρισμός στην Στεφάνη.

Ανακαλύψτε τη Γαστρονομία της Πρέβεζας.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Show Buttons
Hide Buttons