Η Ιερά Μονή Προφήτου Ηλίου έγινε αυτοτελής επί των ήμερων του ιερομονάχου Καλλίστου, το έτος 1720, ενώ μέχρι τότε ήταν μετόχιο της Μονής Ρωγών.

Η προσφορά της Μονής προς τους υπόδουλους χριστιανούς της περιοχής υπήρξε ανεκτίμητη στην διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Απ’ αυτό εξηγούνται και όσα υπέστη από τους κατακτητές. Αναφέρεται, μάλιστα, ότι ο Μουχτάρ πασάς, γιος του τυράννου της Ηπείρου Αλή, συνέλαβε χωρίς λόγο τον ηγούμενο της Διονύσιο Α’, άνδρα ενάρετο και σεβάσμιο, και τον βασάνισε. Στην διάρκεια του άτυχους ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897 η Μονή υπέστη σοβαρές καταστροφές, για την επανόρθωση των οποίων σπουδαίως εκοπίασε ο Ιερεύς Νικόλαος από το Ριζοβούνι.

Την χαριστική βολή όμως έδωσαν σ’ αυτήν οί δυνάμεις Κατοχής (1943-44), πού πυρπόλησαν τα κτίσματά της, επειδή αποτελούσε κέντρο εθνικής αντιστάσεως της περιοχής. Εκ θαύματος σώθηκε το περίφημο Καθολικό με το αξιόλογο γλυπτό πέτρινο τέμπλο του.

Επί των ημερών του Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Μελετίου, η Μονή μεταφέρθηκε σε ανεργεθέν εκ θεμελίων νέο κτιριακό συγκρότημα στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Νέας Σινώπης και κοντά στην πρώην κοινότητα Φλάμπουρα. Έπανδρώθηκε με 23 μοναχούς και ιερομόναχους, περισσότεροι των οποίων διακονούν ποικιλοτρόπως και στο ιεραποστολικό και πνευματικό έργο της Μητροπόλεως, υπό τον ηγούμενο τους αρχιμ. ‘Εφραίμ Τουμπέκη.

Η Ιερά Μονή Προφήτου Ηλίου υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως καί Πρεβέζης. Η Μονή επί του παρόντος δεν διαθέτεί ξενώνα.

Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη η Μονή παραμένει κλειστή.

Δείτε το σχετικό βίντεο

Κάντε κλικ στο σημείο του χάρτη για να δείτε λεπτομέρειες

Δείτε άλλα αξιοθέατα στην κατηγορία Μονές παρακάτω ή
επιστρέψτε στην κατηγορία Αξιοθέατα

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Show Buttons
Hide Buttons