Μια βόλτα στην πόλη

Η πόλη…Ο φρουρός του Αμβρακικού! Να της δώσεις την αξία που της πρέπει. Μια λωρίδα γης προστατευμένη από όχι ένα, αλλά πέντε φρούρια, μέρη ενός ισχυρότατου οχυρωματικού συστήματος, τη φυλάνε από τα τέλη του 17ου αι. τα οποία διακρίνεις παντού γύρω σου, σε εισάγουν μέσα σε όλα: το κάστρο του Αγίου Ανδρέα (Ιτς Καλέ) στην καρδιά της Πρέβεζας, του Αγίου Γεωργίου (Γενί Καλέ) στο νότιο άκρο της Παλιάς Πόλης, ο προμαχώνας της Βρυσούλας στη μία πλευρά του κόλπου, του Ακτίου στην άλλη, το Κάστρο του Παντοκράτορα με τα φημισμένα ηλιοβασιλέματα, στην μπούκα του Αμβρακικού.

Κάστρο Αγίου Ανδρέα

Ξεκινάμε τη βόλτα μας από το κάστρο του Άγιου Ανδρέα (Ιτς Καλέ) που βρίσκεται στα βόρεια της πόλης της Πρέβεζας δίπλα στη θάλασσα. Κτίστηκε από τους Οθωμανούς στις αρχές του 17ου αιώνα και ανακαινίσθηκε από τους Βενετούς στα τέλη του. Ο Αλή Πασάς ενίσχυσε το φρούριο στις αρχές του 19ου αιώνα και κατασκεύασε έναν περιμετρικό τοίχο με μια τάφρο και τρείς πύλες. Το κάστρο διατηρείται μέχρι σήμερα σε άριστη κατάσταση και εντυπωσιάζει με τα επικλινή του τείχη και την έξοχη γεωμετρία των γωνιακών προμαχώνων.

Κεντρικός παραλιακός δρόμος

Μπροστά από το κάστρο ξεκινάει ο κεντρικός παραλιακός δρόμος της Πρέβεζας με μερικά ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής ομορφιάς κτίρια.

Το κτίριο του σημερινού Δικαστικού Μεγάρου χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα, οπότε και αποτελούσε το Διοικητήριο της Πόλης. Είναι ένα μεγάλων διαστάσεων ορθογώνιο, διώροφο κτίσμα με το χαρακτηριστικό ρυθμό των οθωμανικών δημόσιων κτιρίων της εποχής.

Το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας κτίστηκε το 1930-32 και αποτελεί χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό δείγμα των νεότερων δημόσιων κτιρίων που κατασκευάσθηκαν μετά την απελευθέρωση (1913).

Πνευματικό Κέντρο

Λίγο παρακάτω θα συναντήσετε, το κτίριο της παλιάς λαϊκής αγοράς. Κτίστηκε το 1939 με σκοπό να στεγάσει τα μανάβικα και τα κρεοπωλεία της πόλης και σήμερα στεγάζει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου και φιλοξενεί διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Θεοφάνειο Σχολείο

Το Θεοφάνειο Σχολείο χτίστηκε μεταξύ 1825-1844, με κληροδότημα του Πρεβεζιάνου Αναστάσιου Θεοφάνους, επιφανούς εμπόρου που δραστηριοποιείτο στην Ρωσία την εποχή της Μεγάλης Αικατερίνης. Σήμερα στεγάζει το Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο.

Φεύγοντας από τον παραλιακό δρόμο και μπαίνοντας προς το κέντρο της πόλης.

Η παλιά πόλη, με τα σπίτια του 19ου και 20ου αιώνα, συνδυάζοντας στοιχεία ηπειρώτικης και οθωμανικής αρχιτεκτονικής με χαρακτηριστικά μπαρόκ των Ιόνιων νησιών καθώς και νεοκλασικά, δίνει μια ζωντανή εικόνα της Παριζιάνικης κοινωνίας εκείνης της εποχής.

Ενετικός Πύργος του Ρολογιού

Ο Ενετικός Πύργος του Ρολογιού με το περίφημο ηλιακό ρολόι, βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Πρέβεζας και είναι κτίσμα του 1752, χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής της περιόδου της ενετικής κυριαρχίας. Αργότερα προστέθηκε το «καπέλο» στην κορυφή και το καμπαναριό του ναού του Αγίου Χαραλάμπους.

Στο ίδιο σημείο βρίσκεται και ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Χαράλαμπους, κτίσμα του 18ου αιώνα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εξαίρετες εικόνες του τέμπλου (1793,1804), οι αγιογραφίες -επηρεασμένες από τη βενετσιάνικη ζωγραφική- και το ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο (1828).

Προτομή Κώστα Καρυωτάκη

Ανεβαίνοντας την οδό Δαρδανελίων δίπλα από τον Ενετικό Πύργο θα συναντήσετε την προτομή του διάσημου ποιητή Κώστα Καρυωτάκη, έργο του γλύπτη Θεόδωρου Παπαγιάννη, η οποία βρίσκεται μπροστά στο σπίτι που έμεινε στην διάρκεια της σύντομης διαμονής του στην πόλη, ως υπάλληλος του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, πριν αυτοκτονήσει τον Ιούλιο του 1928.

Σεϊτάν Παζάρ

Στη συνέχεια ακολουθήστε το Σεϊτάν Παζάρ, το διαβολοπάζαρο, είναι ένας στενός δρόμος στο ιστορικό κέντρο της πόλης, το οποίο ξεκινά από τον Άγιο Χαράλαμπο και αναπτύσσεται προς τα δυτικά. Η ονομασία του παραπέμπει, σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση, στις σχέσεις μεταξύ των Τούρκων και των Ελλήνων της περιοχή. Αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία του κέντρου της πόλης και κέντρο λαϊκής ψυχαγωγίας με τις ταβέρνες και τα ουζερί που προσφέρουν πεντανόστιμες τοπικές λιχουδιές.

Ναός Αγίου Αθανασίου

Θα καταλήξετε στον Ναό του Αγίου Αθανασίου, μια από τις παλαιότερες εκκλησίες της Πρέβεζας, η οποία αναγέρθηκε επί Ενετοκρατίας, στις αρχές του 18ου αιώνα και ξεχωρίζει για τις σπάνιες τοιχογραφίες του 1780.

Δημοτικά Ιαματικά Λουτρά

Νοτιότερα, κατεβαίνοντας προς την παραλία βρίσκονται τα Δημοτικά Ιαματικά λουτρά της πόλης.

Τα ιαματικά λουτρά φημίζονται για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες και βρίσκονται στο κέντρο της Πρέβεζας κοντά στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου. Η παραδοσιακή τους ονομασία “Παλιοσάραγα”, σημαίνει «παλιά παλάτια», καθώς τα λουτρά στεγάζονται στο παλιό Σαράϊ του Αλή Πασά.

Κάστρο Αγίου Γεωργίου

Το κάστρο του Αγίου Γεωργίου (Γενί Καλέ), στο νοτιότερο άκρο τις παλιάς πόλης της Πρέβεζας, χτίσθηκε από τον Αλή Πασά στις αρχές του 19ου αιώνα την ίδια περίοδο που που περιστοίχισε, περιμετρικά, με τάφρο την πόλη. Αποτελείται από ένα επικλινές περιφερειακό τείχος που περιβάλλει εσωτερικό προαύλιο. Το περίμετρικό τείχος ενισχύθηκε στην συνέχεια με προμαχώνες στην βόρεια αλλά και στην νότια πλευρά που είναι και η είσοδος του Αμβρακικού κόλπου.

Παραλία Κυανής ακτής

Λίγα μέτρα από το κάστρο βρίσκεται η παραλία της Κυανής ακτής, είναι η πιο κοντινή παραλία στην πόλη και δημοφιλής για τα καθαρά και ρηχά νερά της για οικογένειες με μικρά παιδιά αλλά και από όσους θέλουν να κάνουν μπάνιο χωρίς να μετακινηθούν έξω από την πόλη.

Αμπαλί

Αν φτάσετε απόγευμα στην Κυανή ακτή θα συναντήσετε κάτω από τη σκιά των πανύψηλων λεύκων , αρκετούς από τους άντρες της πόλης να επιδίδονται στο αγαπημένο τους τοπικό παιχνίδι, το «αμπαλί». Το παιχνίδι φερμένο από τους Φράγκους πολλούς αιώνες πριν παίζεται – με μικρές, στρογγυλές, μεταλλικές μπάλες – και δύο αντίπαλες ομάδες.

Σε αρκετά κομμάτια των διαδρομών σας γύρω από την πόλη της Πρέβεζας θα συναντήσετε πανύψηλα ελαιόδεντρα, αιωνόβιες ελιές, ζωντανό απόηχο της εποχής της Ενετικής κυριαρχίας του 18ου αιώνα. Οι Ενετοί, έχοντας ως στόχο την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, κάλεσαν τους οπλαρχηγούς της υπόδουλης Ελλάδας να εγκατασταθούν στην Πρέβεζα, παραχωρώντας τους δωρεάν έκταση γης, με την υποχρέωση να την καλλιεργήσουν ή να φυτέψουν ελαιόδεντρα. Ο περίφημος ελαιώνας που δημιουργήθηκε αριθμούσε 140.000 δέντρα και αποτέλεσε το μεγαλύτερο παραγωγικό έργο της περιοχής.

Σήμερα αν και ένα τεράστιο κομμάτι του έχει καταστραφεί μέσα στο πέρασμα των χρόνων, παραμένει ένα πανέμορφο και αναπόσπαστο κομμάτι του φυσικού και ιστορικού προφίλ της.

Κάστρο του Παντοκράτορα

Το κάστρο του Παντοκράτορα, σε μικρή απόσταση από την Πρέβεζα, κτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα από τον Αλή Πασά βάσει σχεδίου του Γάλλου μηχανικού Yadocourt. Έχει σχήμα πενταγώνου με ψηλά τείχη, έναν προμαχώνα στην προκυμαία, τάφρο χωρίς νερό στην βορεινή πλευρά και μια ακόμα τάφρο με νερό στο νότιο κομμάτι του κάστρου. Σήμερα φιλοξενεί διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Στον οικισμό του Παντοκράτορα βρίσκεται και η ομώνυμη εκκλησία. Το τέμπλο του ναού, κοσμούν τέσσερις εικόνες του περίφημου λαϊκού ζωγράφου Φώτη Κόντογλου, του 1954.

Ακολουθώντας τον δρόμο του Παντοκράτωρα φθάνετε στην παραλία «Αλωνάκι» όπου μπορείτε να κολυμπήσετε και στην συνέχεια να φάτε σε μια απο τις ταβέρνες που βρίσκονται στον οικισμό.

Επιστρέφοντας στην Πρέβεζα, το τελευταίο απόγευμα του ταξιδιού σας μπορείτε να επισκεφθείτε τα εμπορικά καταστήματα της Πρέβεζας για τα ψώνια σας και να απολαύσετε τον καφέ σας στην παραλία έχοντας θέα τον Αμβρακικό κόλπο.

Πλατεία Οδυσσέα Ανδρούτσου

Περπατήστε μέχρι την ανθοστόλιστη πλατεία Οδυσσέα Ανδρούτσου, στον κεντρικό παραλιακό δρόμο της Πρέβεζας και κάτω από το κάστρο του Αγίου Ανδρέα, όπου βρίσκεται το άγαλμα του καπετάνιου της επανάστασης του 1821.

Δείτε το σχετικό βίντεο

Κάντε κλικ στο σημείο του χάρτη για να δείτε λεπτομέρειες

Δείτε άλλες βόλτες παρακάτω ή
επιστρέψτε στην κατηγορία Διαδρομές

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Show Buttons
Hide Buttons