Η Πρέβεζα είναι η μοναδική πόλη στην Ήπειρο που έχει Καθολική εκκλησία, την εκκλησία του Αγίου Αντρέα ο οποίος είναι και ο πολιούχος των καθολικών της Πρέβεζας.

Οι πρώτοι καθολικοί ήρθαν στην Πρέβεζα στα μέσα του 13ου αιώνα. Η καταγωγή τους ήταν από την Βενετία. Η καθολική κοινότητα της πόλης εμπλουτίστηκε με τις σταυροφορίες από στρατιωτικούς και εμπόρους. Οργανωμένη ενορία όμως υπήρξε από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι το 1946. Αργότερα προστέθηκαν άλλοι 150 περίπου Ιταλοί που ήρθαν στην Πρέβεζα από την περιοχή της Πούλια σαν πολιτικοί πρόσφυγες.

Στην πόλη της Πρέβεζας υπήρξαν συνολικά τέσσερεις καθολικές εκκλησίες όπως επίσης και σχολείο καθώς και μοναστήρι των Φραγκισκανών.

Ο ενοριακός ναός του Αγίου Ανδρέα χτίστηκε το 1901 με χορηγία του αυτοκράτορα της Αυστροουγγαρίας Φραγκίσκου-Ιωσήφ για την εξυπηρέτηση των καθολικών αλλά και των Ευρωπαίων που εργάζονταν στην ευρύτερη περιοχή. Τότε η Πρέβεζα διέθετε και Προξενείο της Αυστρίας. Ο ναός εξυπηρετούνταν από το τάγμα των φραγκισκανών αδερφών μέχρι και τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Λειτουργούσε κανονικά μέχρι το 1946 οπότε και έκλεισε όταν οι Ιταλοί της Πρέβεζας απελάθηκαν. Χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι να τεθεί ξανά σε λειτουργία.

Το 2003 μεγάλη πυρκαγιά που την θυμούνται ακόμα οι Πρεβεζάνοι προξένησε σημαντικές ζημιές στον ναό που όμως αποκαταστάθηκαν.

Ανακαινίσθηκε από τον σημερινό Καθολικό Αρχιεπίσκοπο Κέρκυρας Ιωάννη Σπιτέρη το 2005.

Ο ναός του Αγίου Ανδρέα λειτουργεί την τελευταία Κυριακή κάθε μήνα, την ημέρα της εορτής του Αγίου, τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.

Διεύθυνση: Θεοφάνους 11

Τηλέφωνο: 2682 023833

Κάντε κλικ στο σημείο του χάρτη για να δείτε λεπτομέρειες

Δείτε άλλα αξιοθέατα στην κατηγορία Εκκλησίες παρακάτω ή
επιστρέψτε στην κατηγορία Αξιοθέατα

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Show Buttons
Hide Buttons