Μια βόλτα στον Αμβρακικό κόλπο

Ο Αμβρακικός είναι ένας κόλπος τόσο κλειστός, που τα νερά του ανανεώνονται μόλις μία φορά τον χρόνο. Αυτό, βέβαια, δεν τον εμποδίζει να παραμένει ένα υπέροχο τοπίο, και ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον οικοσύστημα, με δώδεκα διαφορετικές λιμνοθάλασσες, δύο ποταμίσια δέλτα (του Λούρου και του Άραχθου) και εκατοντάδες σπάνιους φτερωτούς και υδρόβιους κατοίκους. Στους δημοφιλέστερους εξ αυτών συγκαταλέγονται τα δελφίνια. Aποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους υγρότοπους της Ελλάδας και από άποψη μεγέθους αλλά και από άποψη σημαντικότητας. Αποτελεί Εθνικό Πάρκο από το 2008 και είναι ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της Ελλάδας, με καταγεγραμμένα 300 είδη πουλιών, από τα οποία 160 μεταναστευτικά και 6 παγκοσμίως απειλούμενα!

Δημοτικό Μουσείο της Ναυμαχίας του Ακτίου

Το δημοτικό μουσείο της Ναυμαχίας του Ακτίου βρίσκεται μόλις 1χλμ από το ιστορικό κέντρο της Πρέβεζας και ιδρύθηκε το 2002 για την προβολή της περίφημης ναυμαχίας. Περιλαμβάνει δύο αίθουσες στις οποίες γίνεται αναπαράσταση της ναυμαχίας σε μακέτα μεγάλης κλίμακας, ενώ εκτίθενται επίσης ξύλινα μοντέλα των τύπων των πλοίων που πήραν μέρος στην ναυμαχία.

Στο δημοτικό Ναυτικό Μουσείο, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία μέσα από εκθέματα, διαδραστικές εφαρμογές και οπτικοακουστικό υλικό, να αποκτήσει μια σφαιρική άποψη για τη σχέση της Πρέβεζας με τη θάλασσα: η Ναυμαχία του Ακτίου, η παραδοσιακή ναυπηγική και αλιεία, η ακμή της εμπορικής ναυτιλίας και του λιμανιού στις αρχές του 20ου αιώνα.

Ακρωτήριο της Λασκάρας

Περίπου 5 χλμ. ΒΑ από την Πρέβεζα, βρίσκεται το ακρωτήριο της Λασκάρας με θέα στον Αμβρακικό και σε κοντινή απόσταση δίπλα από τον όρμο, ένα από τα τελευταία σε λειτουργία νταλιάνια στον κόλπο. Αυτή η σπάνια πλέον τεχνική ψαρέματος, ξεκίνησε από τη Μικρά Ασία και στηρίζεται στην ικανότητα του παρατηρητή και τον συντονισμό των κινήσεων των ψαράδων.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Συνεχίζοντας, επισκεφθείτε στο Νεοχώρι το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Παιδικό Εργαστήρι. Στο Μουσείο θα μπορέσετε να μάθετε για τα ήθη και έθιμα των κατοίκων της περιοχής, να ενημερωθείτε για την πανίδα και την χλωρίδα του Αμβρακικού, ενώ θα δείτε εκθέματα που έχουν κάνουν τόσο με τις ανθρώπινες δραστηριότητες όσο και με το ίδιο το φυσικό περιβάλλον.

Οικισμός Νεοχωρίου

Στα νότια όρια της αρχαίας Νικόπολης, μπορεί κανείς να κατοπτεύσει τον όμορφο οικισμό του Νεοχωρίου καθώς κατηφορίζει στη ρηχόνερη θάλασσα του Αμβρακικού που είναι γεμάτη με πυκνά φύκια και διανθίζεται από τις κυκλικές διαδρομές πολλών υδρόβιων πουλιών.

Λιμνοθάλασσα του Μαζώματος

Ανατολικά η θάλασσα του Αμβρακικού εισχωρεί βαθιά μέσα στην ξηρά και σχηματίζεται η πανέμορφη λιμνοθάλασσα του Μαζώματος, ενώ βόρεια κυριαρχούν τα αρχαία μνημεία της Νικόπολης.

Λιμνοθάλασσα του Τσοπελίου

Δίπλα από τον εθνικό δρόμο και στην περιοχή ανάμεσα στους οικισμούς Μιχαλίτσι και Φλάμπουρα, σε γραφική και πανοραμική θέση, είναι τοποθετημένο το ξύλινο παρατηρητήριο πουλιών. Ακριβώς βόρεια βρίσκεται η λιμνοθάλασσα του Τσοπελίου, πλούσιος υγρότοπος στις εκβολές Λούρου.

Βρυσούλα

Απόσταση από την πόλη: 500μ

 

Στην πανέμορφη τοποθεσία Πευκάκια από το Ενετικό κάστρο μέχρι το ναυτικό μουσείο εκτείνεται μία ακόμα ακτή της πόλης μας. Αποτελεί παραλία του Αμβρακικού κόλπου.

Ψαθάκι

Απόσταση από την πόλη: 3,5χμ

 

Μικρή και ήρεμη παραλία στον οικισμό Ψαθάκι. Η ακτή του ομώνυμου οικισμού με τα χαρακτηριστικά θερμά νερά της που βρέχουν τις ρίζες των ευκαλύπτων. Ένα μοναδικό κομμάτι της φύσης. Αγαπημένο στέκι των ζωγράφων μας.

Άγιος Θωμάς

Απόσταση από την πόλη: 5χμ

 

Το ομώνυμο χωριό είναι ένα γραφικό ψαροχώρι με μοναδική θέα τον Αμβρακικό κόλπο και την ανατολική ακτογραμμή της Πρέβεζας που αξίζει να επισκεφθείτε.

Πνευματικός Φάρος

Απόσταση από την πόλη: 8χμ

 

Πανέμορφη περιοχή με θέα την αρχαία Νικόπολη και σε απόσταση αναπνοής από το εθνικό πάρκο υγροβιότοπου του Αμβρακικού κόλπου όπου μπορείτε να επισκεφθείτε κατά μήκος της ακτογραμμής αφού υπάρχει παράκτιος δρόμος.

Πληροφορίες
Γραφείο Τουρισμού, τηλ. 2682021078
Ναυτικό Μουσείο Πρέβεζα – Παλαιά Σφαγεία, τηλ. 2682089144
Δημοτικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Πρέβεζας Νεοχώρι, τηλ. 2682089144

Δείτε το σχετικό βίντεο

Δείτε άλλες βόλτες παρακάτω ή
επιστρέψτε στην κατηγορία Διαδρομές

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Show Buttons
Hide Buttons