Η Πρέβεζα ένας από τους σταθμούς του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ηπείρου (WEST SIDE MOUNTAINS DOC FEST)

Ο Δήμος Πρέβεζας θα είναι φέτος ένας από τους σταθμούς του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ηπείρου (WEST SIDE MOUNTAINS DOC FEST) θεσμού που ξεκίνησε το 2018 από τον ορεινό Δήμο Καραϊσκάκη της Άρτας και αποτελεί πλέον ένα δημοφιλές καλλιτεχνικό δρώμενο με μεγάλη αναγνωρισιμότητα ανάμεσα στους “σινεφίλ” και όχι μόνο.

Το Φεστιβάλ ξεκινά στις 5 Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 18 Αυγούστου με τη συμμετοχή του Δήμου Καραϊσκάκη, των Δήμων Κεντρικών Τζουμέρκων, Βορείων Τζουμέρκων, Πωγωνίου, Πρέβεζας, Αρτας, της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών,τ ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και πολλών συλλόγων, Αδελφοτήτων και φορέων.

Φέτος, στο Φεστιβάλ Ηπείρου θα προβληθούν συνολικά 50 ταινίες: 12 από Βουλγαρία, Γερμανία, ΗΠΑ, Λίβανο, Μπαγκλαντές, Νεπάλ, Καναδά, Πορτογαλία, Ρωσία, Σουηδία, Τουρκία, Υεμένη (μία από κάθε χώρα), 10 από Ηνωμένο Βασίλειο, Ιράκ, Ιράν, Ιρλανδία, Ουκρανία (δύο από κάθε χώρα), 3 από την Ιταλία και 25 ταινίες από την Ελλάδα.

Το κοινό της Πρέβεζας θα “ταξιδέψει” στον μικρόκοσμο των ντοκιμαντέρ την Τετάρτη 12 Αυγούστου ώρα 20.30 στο Δημοτικό Κηποθέατρο “Γιάννης Ρίτσος”

Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι:

  • Dunyam
    Σκηνοθεσία Θάνος Λυμπερόπουλος, διάρκεια 13:47, από την Ελλάδα.

Για τον Αλή ο κόσμος είναι όσο μπορεί να δει. Καθώς μεγαλώνει, η θέλησή του να ανακαλύψει άλλους κόσμους μεγαλώνει μαζί του. Φεύγει από το Κουρδιστάν και περιφέρεται στην Ευρωπαϊκή Τουρκία πριν περάσει τα ελληνικά σύνορα. Ένας νέος κόσμος ξεδιπλώνεται και θα είναι το “dünya” ο κόσμος του.

  • Collecting time. Σκηνοθεσία Χρήστος Σαγιάς, διάρκεια 30:36, από την Ελλάδα.

Ο Δημήτρης Πιστιόλας, συνταξιούχος υπάλληλος στα Ελληνικά Ταχυδρομεία, είναι ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου κινηματογραφικού μουσείου στον κόσμο και έγινε διάσημος κερδίζοντας το Guinness World Records για τη συλλογή του. Τώρα, 90 ετών, ο Δημήτρης αφηγείται το παρελθόν του, κρυμμένο στα μηχανήματά του, ελπίζοντας ότι οι αναμνήσεις του δεν θα χαθούν για πάντα.

  • Το κορίτσι που γεννήθηκε δυο φορές. Σκηνοθεσία Νίκος Λουπάκης, Διάρκεια: 45:14, από την Ελλάδα.

Η ταινία αφορά την πολυσυζητημένη  ανάπλαση του προσώπου της Μύρτιδας του 11χρονου κοριτσιού του Χρυσού Αιώνα των Αθηνών που “επέστρεψε” χάρη στην επιστήμη, την τεχνολογία και την συνεργασία 30 επιστημόνων με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μανώλη Παπαγρηγοράκη ο οποίος θα παρευρεθεί στην προβολή μαζί με τον σκηνοθέτη Νίκο Λουπάκη.

  • Αnna. Σκηνοθεσία Dekel Berenson , από την Ουκρανία, διάρκεια 15:00.

Η Άννα, μια μεσήλικη ανύπαντρη μητέρα, ζει σε μια μικρή βιομηχανική πόλη στην ανατολική Ουκρανία που βρίσκεται σε πόλεμο. Εργάζεται σε ένα εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος, ζει σε ένα υποβαθμισμένο διαμέρισμα και ονειρεύεται μια καλύτερη ζωή για τον εαυτό της και την 16χρονη κόρη της. H ταινία είναι επίσημη επιλογή του Φεστιβάλ των Καννών.

  • Σκηνοθεσία Dekel Berenson, από το Νεπάλ, διάρκεια 15:00.

Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός 13χρονου κοριτσιού στο Νεπάλ, που ζει με την οικογένειά της στα περίχωρα της Ποκάρα – την πρωτεύουσα του αλεξίπτωτου πλαγιάς του κόσμου. Η Ashmina πρέπει να χάσει τις εμπειρίες της παιδικής ηλικίας και το σχολείο και, προκειμένου να βοηθήσει την οικογένειά της, κερδίζει χρήματα από τους τουρίστες που συρρέουν στην περιοχή.

  • Baterflies in Berlin. Σκηνοθεσία Μonica Manganelli, διάρκεια 29:55, από τη Γερμανία.

Ο Άλεξ μετακομίζει στο Βερολίνο το 1933, κατά την περίοδο της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Αναζητώντας τη θέση του στον κόσμο και τη σεξουαλική του ταυτότητα, γίνεται ο πρώτος στην Ιστορία που θα αλλάξει φύλο. Αυτό συμβαίνει δυστυχώς κατά την άνοδο του Εθνικού-Σοσιαλισμού, μια κοινωνική αναστάτωση που μετέτρεψε την πρωτεύουσα της ατομικής ελευθερίας στην πιο καταπιεσμένη χώρα όλων των εποχών.

 

Την Τρίτη 18 Αυγούστου στο πλαίσιο των μεταφεστιβαλικών εκδηλώσεων στο Αρχαίο Θέατρο της Κασσώπης και ώρα 20.30 θα γίνει προβολή του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ “Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων -Αφηγήσεις” το οποίο έχει τεθεί υπό την αιγίδα του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου. Όπως αποκάλυψε η Διεθνής Επιστημονική Επιτροπή Ερεύνης του πρώτου Μηχανικού Σύμπαντος στην Ιστορία της Επιστήμης πρόκειται για ένα Ημερολόγιο που αφορά, κατά κύριο λόγο, στην Ηπειρο. Με το τέλος της προβολής θα ακολουθήσει συζήτηση και στη συνέχεια θα παρουσιαστούν κάποιες από τις βραβευμένες ταινίες του Φεστιβάλ.

 

Η είσοδος σε όλες τις προβολές είναι ελεύθερη. Δελτία εισόδου διατίθενται στο γραφείο Πολιτισμού (πρώην Λαϊκή Αγορά ), στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, και στους χώρους των εκδηλώσεων, πριν την έναρξή τους.

Είναι αναγκαία η χρήση μάσκας κατά την είσοδο και κατά την έξοδο   του κοινού.

Δείτε άλλες δραστηριότητες στην κατηγορία Εκδηλώσεις παρακάτω ή επιστρέψτε στην κατηγορία Δραστηριότητες

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Show Buttons
Hide Buttons