Δραστηριότητα 4 – Επισκέψεις μαθητικών ομάδων στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Δήμου Πρέβεζας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ “

Δραστηριότητα 4

Τίτλος δραστηριότητας:

“Επισκέψεις μαθητικών ομάδων στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Δήμου Πρέβεζας”

Στόχος δραστηριότητας:

Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση ομάδων μαθητών για το περιβάλλον της περιοχής της Πρέβεζας

Δράσεις του Δήμου Πρέβεζας πάνω στην ανακύκλωση και το περιβάλλον

H μακροχρόνια συνεργασία του Δήμου Πρέβεζας με την ΜΚΟ “Natura  Opava”( www.natura-opava.org),  από την Τσεχία συνετέλεσε τα μέγιστα στην οργάνωση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο Νιοχώρι Πρέβεζας.

Αποτέλεσμα και η ακόλουθη διαδρομή με τίτλο

«Δέκα στάσεις στην περιοχή της Πρέβεζας»

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συνεργασίας του Δήμου Πρέβεζας με την “Natura Opava” και λογω των περιοριστικών μέτρων COVID -19 το Τμήμα Προγραμματισμού του Δήμου Πρέβεζας θα παρέχει όλες τις πληροφορίες για την συγκεκριμένη δραστηριότητα μέσω της Τουριστικής του ιστοσελίδας ww.discoverpreveza.gr και της ιστοσελίδας www.natura-opava.org

Στάση Νο 1: «Λατομείο του Αγίου Θωμά»

Χαρακτηριστικά:

Είναι το λατομείο ασβεστόλιθων κοντά στον Aγιο Θωμά. Ο εξορυγμένος ασβεστόλιθος ανήκει στην οργάνωση της σειράς των Δηναρίκων Άλπεων (επέκτασή τους θεωρείται το συγκρότημα της Πίνδου). Προέρχεται από τη Ιουρασική περίοδο της μεσοζωικής εποχής. Ολόκληρη η ευρύτερη περιοχή που το περιβάλει, κοντά στην Πρέβεζα, ανήκει στην Ιόνια ζώνη των εξώτερων Ελληνίδων. Διαμορφώθηκε με το αλπικό δίπλωμα που δημιούργησε τη γραμμή των ορέων της σειράς Δηναρικών Άλπεων –Πίνδου (Ελληνικό Στάδιο).

Η γεωλογική δομή των περιχώρων της Πρέβεζας, διαμορφώνεται από κατακεκλιμένα ασβεστολιθικά  και όχι μόνο στρώματα (ασβεστόλιθος, ψαμμίτης, πλάκα αργίλου), που σημαίνει ότι είναι από τα πετρώματα  των νεώτερων συστημάτων: Μεσοζωικός, τριτογενής και τεταρτογενής αιώνας (εποχή). Εδώ μπορείτε επίσης να βρείτε κάποια παλαιοντολογικά στοιχεία από την Ιουρασική περίοδο. Στη δυτική πλευρά, το λατομείο περιβάλλεται από την πυκνή Μακκία βλάστηση.

Εκπαιδευτικοί στόχοι-Αντικείμενα σπουδής

–        Προέλευση του ασβεστόλιθου

–        Χρήση του ασβεστόλιθου στην οικοδόμηση και τη χημική βιομηχανία

–        Μειώση της εδαφολογικής οξύτητας με τη χρησιμοποίηση του ασβέστη

Στάση Νο 2: -Μακκία βλάστηση,

λιβάδια, χέρσοι τομείς,

-Ασβεστολιθικός λόφος με το Μεσαιωνικό φρούριο (Κούλια)

Χαρακτηριστικά:

Η περιοχή διαμορφώνει ένα μωσαϊκό των διαφορετικών τύπων Μακκίας βλάστησης και  τομέων χέρσων ,που τώρα εν μέρει χρησιμοποιούνται ως λιβάδια (πρόβατα, αίγες). Η προσπέλασή του γίνεται από έναν πλευρικό δρόμο από το χωριό που αποκαλείται Αγιοι Απόστολοι ,και είναι σε υψόμετρο περίπου 100 μέτρων. Στην αδιαπέραστη Μακκία βλάστηση του, υπάρχει κυρίως lentiscus Pistacia και terebinthus Pistacia, salviaefolius Cistus, μερικές φορές υπάρχουν επίσης άλλα αδιαπέραστα είδη από «ξύλα-βούρτσες»,  θάμνοι κυρίως των νάνων-δέντρων στα  οποία επικρατεί το   Myrtus το κοινό.

Παρ’όλα αυτά , προσδιορίστηκαν ακόμη και τα είδη spinosum Laurus, Rubus (βατόμουρο), Nerium oleander (Μαύρη Αγριελιά), Sarcopoterium, έπειτα επίσης το aquifolium Ilex και εμφανισμένος χωριστά ο Cupressus sempervirens. Ως αποτέλεσμα της κανονικής βοσκής, υπάρχουν επίσης εκτενή πυκνά ποώδη vegetations (frygana) – συχνά έντονα αρωματικά (είδη θυμαριού, δεντρολιβάνου, salvia, μέντας, sapa, κ.λπ.).

Όσον αφορά στα χαρακτηριστικά πουλιά, υπάρχει ο Lanius senator, hispanica Oenanthe και Συλβίες. Όσον αφορά στις πολύτιμες πεταλούδες, μπορείτε να βρείτε εδώ το jasius Charaxes, το fatua Hiparchia, πολλά palpares, τα numopteras και πολύ περισσότερα είδη ακόμη από αυτά. Ακόμη και με κλειστά τα μάτια,  μπορείτε να αναγνωρίσετε ωδικά και μη πτηνά  που μπορούν να προσδιοριστούν εύκολα σύμφωνα με «την όψη και την φωνή τους». Στην κορυφή του υψηλότερου λόφου υπάρχει το τουρκικό φρούριο της Κούλιας (Τούρκικο παρατηρητήριο της κίνησης στο Ιόνιο και τον Αμβρακικό κόλπο), που είναι και η πιο δημοφιλής θέση για τις εξόδους όσων συμμετέχουν στις κατασκηνώσεις μας.

Εκπαιδευτικοί στόχοι-Αντικείμενα σπουδής

-Σημασία της βόσκησης για την ποώδη βλάστηση για τη συντήρηση των ειδών της σύνθεσης των φυτών

-Αποτελέσματα της διάλυσης του  διοξειδίου του άνθρακα  στο νερό για να αυξηθούν οι χέρσοι τομείς .

-Οι Τούρκοι και τα προβλήματα στην ιστορία των Ελλήνων.

 

Η πόλη της Πρέβεζας έχει μια πολύ καλή στρατηγική θέση στην είσοδο του Αμβρακικού Κόλπου και άμεση επαφή με την ΅κοιλία¨  της Ηπείρου και της Ακαρνανίας. Μπροστά της υπάρχουν ακριβώς 350 μέτρα  θαλάσσιου καναλιού ,η ΅Μπουκα΅ ,μεταξύ της Πρέβεζας και Ακτίου, το οποίο έχει προσελκύσει πολλές φορές το στρατηγικό ενδιαφέρον των στρατιωτικών.

Όποιος κατέχει αυτό την υψηλή θέση έχει ένα πλεονέκτημα στο να ελέγχει τον Αμβρακικό Κόλπο και τις περιοχές γύρω του (νότια Ήπειρος, βόρεια Ακαρνανία, Ιόνιο).

 

1477 – 1684 Πρώτη Τούρκική κατοχή

1684 – 1701 Πρώτη Ενετική κατοχή

1699 – 1717 Δεύτερη Τούρκική κατοχή

1717 – 1797 Δεύτερη Ενετική κατοχή

1797 – 1798 Γαλλική κατοχή

12-10-1798 Χαλασμός της Πρέβεζας

1798 – 1800 Πρώτη κατοχή του Αλή Πασά

1800 – 1807 Κοινοπολιτεία του Ακρωτηρίου (Τετράπολις)

1807 – 1820 Δεύτερη κατοχή του Αλή Πασά

1820 – 1912 Τρίτη  Τούρκική κατοχή

Στάση Νο 3: -«Πάρκο» στους  Αγίους Αποστόλους

 Χαρακτηριστικά:

Τα πάρκο είναι σχεδόν πολύτιμο , λόγω των λίγων εναπομεινάντων δρύινων δέντρων που είναι πολλών χιλιάδων χρόνων ,(και αφορούν το δάσος βελανιδιάς που κάλυπτε όλη σχεδόν την χερσόνησο της Πρέβεζας, πριν την ανακαλύψουν οι Ρωμαίοι και την κάψουν για να κτιστεί η Νικόπολις),  με την κυριαρχία του Quercus pubescens και του ουγγρικού δρύινου Quercus frainetto και του αρχαίου Εuropea Olea . Η πτυχή της άνοιξη προαναγγέλλεται πανηγυρικά από το πανταχού παρόν λουλούδι του γένους cyclamens Cyclamen, και ακόμη με την εμφάνιση των όμορφων καρότο-σχημων φυτών  perfoliatum Smyrnium (Μπότσκες ή αγριοκρέμμυδα)και φυσικά με πολλά άλλα είδη φυτών άγριας πανίδας.

Το 1991 υπήρξε το έτος που ένα νέο είδος παγκόσμια ,ανακαλύφθηκε εδώ, από τον Lacon Kapler (Τσέχος εντομολόγος). Το νέο είδος ονομάστηκε Cirocoma Prevezencis (Κιτρινοκέφαλη η Πρεβεζάνα).Το σημαντικότατο είδος των πεταλούδων, αντιπροσωπεύεται κυρίως από την Callimorpha quadripunctaria, που δεν είναι όμως και η μοναδική ,το αντίθετο μάλιστα. Τα πουλιά αντιπροσωπεύονται από το Strix aluco και το Otus scops. Και τα δύο είδη κατοικούν και ζουν στις κοιλότητες των παλιαών δένδρων , που υπάρχουν σε μεγάλους αριθμούς εδώ.

Στα πεσμένα δρύινα φύλλα, μπορείτε να βρείτε τη μικρότερη σαύρα – kitaibelii Ablepharus, της οποίας η βορειότατη τοποθεσία εύρεσης είναι στους λόφους «Kováčovské» στην περιοχή της νότιας Σλοβακίας. Υπάρχουν άφθονες πράσινες σαύρες (viridis Lacerta) και οι σαύρες Balcan (trilineata Lacerta) που κάνουν ηλιοθεραπεία στους κορμούς των ελιών και κυνηγούν. Η περιοχή γύρω από τους Άγιους Απόστολους  -οικισμό- και η  εκκλησία των Αγίων Αποστόλων ανήκουν αναμφισβήτητα στις πολυτιμότερες περιοχές στον διδακτικό σχεδιασμό της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Ο Ing. Το Jiří Lazebníček, ένας μυκητολόγος από το Olomouc, βρήκε εδώ το σπάνιο, σκοτεινού χρώματος μύκητα από την οικογένεια Trogossitidae – Pulcherricium Caeruleumere το έτος 1999, πράγμα το οποίο επιβεβαίωσε περίτρανα την αξία αυτής της θέσης.

Εκπαιδευτικοί στόχοι-Αντικείμενα σπουδής

-Υποδειγματικό οικοσύστημα ενός παλαιού δρύινου δάσους .

Η  Εκκλησία των Αγίων Αποστόλων βρίσκεται μεταξύ των παλαιών βαλανιδιών και των ελιών. Η εκκλησία απεικονίζει τους φτωχότερους χρόνους στους οποίους ο χριστιανισμός επέζησε και έμεινε όρθιος. Μπορεί εδώ να θεωρηθεί ότι είναι μια θέση στην οποία οι πρόγονοί μας προσευχήθηκαν πολλα χρόνια πριν σε δύσκολους καιρούς.

  1. Π.Χ. Θάλασσα-μάχη ,ναυμαχία Ακτίου
  2. μΧ ο απόστολος Παύλος επισκέπτεται την Νικόπολη

174 – 189 ο 13$ος παπάς Eleutherus από την Νικόπολη , πατριαρχεύει στην Ρώμη

313 ο Κωνσταντίνος ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας παραχωρεί στους χριστιανούς νόμιμη υπόσταση και τους αναγνωρίζει ως θρησκεία νομιμη και δυναμική.

347 ο πρώτος επίσκοπος της Νικόπολης Ηλιόδωρος .

395 αφότου είχε διαιρεθεί η ρωμαϊκή αυτοκρατορία, η περιοχή αποτελεί τμήμα του ανατολικού τμήματος , της Βυζαντινής αυτοκρατορίας.

476 πέφτει η Ρώμη και διαλύεται το δυτικό τμήμα της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

1054 ο χριστιανισμός διαιρέθηκε σε δύο σφαίρες επιρροής και θρησκευτικής διακυβέρνησης, τους δυτικούς καθολικούς και τους ανατολικούς ορθόδοξους

1453 πέφτει η Κωνσταντινούπολη και η ανατολική αυτοκρατορία Ρώμης διαλύεται.

1794 χτίζεται η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων

Στάση Νο 5 “Αμβρακικός Κόλπος και

η ακτογραμμή του στους Αγίου Αποστόλους

Χαρακτηριστικά:
Οι φυσικές συνθήκες μέσα στον κόλπο είναι σημαντικά διαφορετικές από εκείνες στην ανοικτή θάλασσα. Ο κόλπος είναι συνδεδεμένος με την ανοιχτή θάλασσα στη θέση ΅μπούκα΅, το φυσικό κανάλι του στενού μεταξύ της Πρέβεζας και του Ακρωτηρίου του Ακτίου. Αυτή είναι η θέση της περίφημης ναυμαχίας του Ακτίου ανάμεσα στους στόλους των επαναστατημένων   Αντωνίου και της Κλεοπάτρας , με τον κυβερνητικό  Οκταβιανό, γεγονός το οποίο γυρίστηκε σαν ταινία τόσες πολλές φορές.

Το σύστημα ανταλλαγής των υδάτων του Κόλπου με τα νερά του Ιόνιου πελάγους είναι πάρα πολύ αργό (η αλλαγή του νερού του Κόλπου διαρκεί δυο και παραπάνω χρόνια) . Επιπλέον , υπάρχει επίσης το γεγονός ότι οι ποταμοί  Άραχθος ,Λούρος και Βωβός εκβάλλουν στον κόλπο από την βόρεια πλευρά, ενώ από την νότια πληθώρα χειμάρων και πηγών τον τροφοδοτούν με γλυκό νερό . Οι ποταμοί αποτελούν οδούς αποχέτευσης ενός μεγάλου μέρους της της νότιας ιδίως Ηπέιρου, αλλά και λεκανών ,μεταξύ αυτών και της λεκάνης των Ιωαννίνωνα . Η ιδιομορφία του Κόλπου με τις πολλές και διαφορετικές μορφές του διαμορφώνει μια ποικιλομορφία  συνθηκών διαβίωσης της χλωρίδας και πανίδας του. Αυτό αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι σε πολλούς θαλάσσιους οργανισμού ς, ζώα και τα φυτά δεν αρέσει αυτό το περιβάλλον , και ως εκ τούτου χάνονται εντελώς εδώ . Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι άλλοι οργανισμοί έχουν απόλυτα προσαρμοστεί  στο περιβάλλον αυτό . Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχουν τους “καθαρά” θαλάσσιους οργανισμούς ανταγωνιστές  εδώ , και έτσι απλά κατέλαβαν την περιοχή σε ασυνήθιστο βαθμό . Για παράδειγμα , οι echinodermatas , οι οποίοι βρίσκονται ακόμη και στο λιμάνι της Πρέβεζας, εκπροσωπούμενοι  από το άσχημο HOLOTHUROIDEA , δεν υπάρχουν καθόλου πέρα από την  χερσόνησο της Αγίας Τριάδας προς τα ανατολικά. Ενώ από την άλλη πλευρά, το όμορφο ψάρι που ονομάζεται -Salaria pavo – η οποία είναι μοναδική στην Πρέβεζα – εδώ καταλαμβάνει κάθε βραχώδη περιοχή που προεξέχει από την αμμώδη πυθμένα της θάλασσας . Τα γεωλογικά στρώματα δείχνουν, ότι τα στρώματα που προέκυψαν πάνω από το επίπεδο της θάλασσας οφείλεται στη δράση των τεκτονικών δυνάμεων. ( Η Ελλάδα ανήκει στις τεκτονικά έντονα ενεργές περιοχές )., Οι συνθήκες οι σημερινές έιναι ανάλογες με εκείνες που θα μπορούσαμε να βρούμε εδώ και στην Τριαδική περίοδο. Με την ευκαιρία , δεν έχουμε βρει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι η περιοχή ήταν κάποτε διαφορετική εδώ. Έχει και είχε πάντα τον κόλπο , λίμνη ή βάλτο κτλ.

 

Αυτή η στάση είναι ένα από τα λίγα μέρη στη διδακτική διαδικασία των δέκα στάσεων , που μπορεί να έρθει σε πέρας μόνον με τα πόδια .Οι περισσότερες άλλες στάσεις έχουν πρόσβαση σε δρόμους ,για προσέγγιση με αυτοκίνητα). Στο δρόμο προς τον κόλπο, περνάμε μέσα από μακία βλάστηση όπου πετά γύρω μας η πεταλούδα Cleopatra Gonepteryx. Και κάμπιες πολλών ειδών ζουν στα αειθαλή φυτά  της Μακίας βλάστησης  – Rhamnus alaternus.
Κατά μήκος της ακτής μπορείτε να δούμε να αυξάνεται το καλάμι  (Phragmites sp.) Και το υψηλό φυτό που αντικαθιστά εδώ το  μπαμπού (Arundo donax). Στην παραλία μπορούμε είτε να βρούμε μια σειρά από ξερά και άδεια συμπλέγματα-κουτιά αυγών του είδους Bolinus brandaris-ψευτοσφούγγαρα (το γένος Murex), κελύφη από Ranatras, χτένια και από πολλά άλλα είδη από θαλάσσια μαλάκια. Μπορούμε να βρούμε επίσης  εδώ και σκελετούς νεκρών ψαριών και φυσικά όστρακα, νεκρά καβούρια και ιππόκαμπους και, άλλα θαλάσσια ζώα. Εμείς συχνά μπορεί να δούμε να ψαρεύουν  ασήμι γλάροι Lalur argentatus και Sterna hirundo. Ωστόσο, ο λόγος που δίνει την μεγαλύτερη αξία στον Κόλπο και φυσικά αποτελεί την κύρια δύναμη έλξης προς κάποιον να τον δει , είναι τα δελφίνια(Delphinus delphis), ένα από αυτά απεικονίζεται στον λογότυπο  της πόλης της Πρέβεζας.Φυσικά αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός της ύπαρξης της χελώνας  Caretta caretta.

 

Εκπαιδευτικοί στόχοι-Αντικείμενα σπουδής:
– Η διαφορά ανάμεσα στη θάλασσα και τον κόλπο κυρίως όσον αφορά την εκπροσώπηση και παρουσία των ειδών των ζώων και των φυτών της ξηράς και της νερού.
– Η συμβιωτική σχέση μεταξύ του καβουριού Dardanus callidus και Actinia equina.
– Η προστασία του Αμβρακικού κόλπου, σαν μοναδικό σύστημα βιοτόπων παγκοσμίως

Στάση Νο 6 “Οικισμός Νεοχώριου

και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Χαρακτηριστικά:
Η προτεραιότητα φυσικα, για περιγραφή και περιήγηση , ανήκει στην έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας,και η επίσκεψη στη Σχολή Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Εδώ δίνεται μια παραστατική παρουσίαση της χλωρίδας και πανίδας της περιοχής (π.χ. Hibiscus sp., Nerium oleander, Bougainvillea spectabilis, Punica granatum, Morus alba, Ficus carica, κ.λπ.).
Στην κοντινή Αγία Τριάδα βρίσκεται  ίσως το πιο μεγαλεπήβολο δέντρο ευκαλύπτου σε ολόκληρη την περιοχή (Eucalyptus camaldulensis).
Την άνοιξη του 2000,  ξεκίνησε η φύτευση στο βοτανικό κήπο του μουσείου. Ο κήπος θα πρέπει να περιλαμβάνει τα δέντρα και βότανα τα χαρακτηριστικό αυτής της περιοχής. Τα φυτά θα σημανθούν με ονόματα. Ο κήπος θα περιλαμβάνει μια πολύ καλή πέργκολα. Το πρώτο μέρος της πέργκολας εγκαταστάθηκε την άνοιξη του 2000.

 

Εκπαιδευτικοί στόχοι-Αντικείμενα σπουδής:
– Σύγκριση των τριών οικοσυστημάτων.
– Τροφικές αλυσίδες στα διαφορετικά οικοσυστήματα.
– Συλλογές και εμπλουτισμός τους .Προβολή των παρασκευασμένων μορφών ζώων και φυτών στην έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας. Προβολή της  ποικιλομορφίας των ζωικών ειδών.
– Εμφάνιση-παρουσίαση στο  εσωτερικό του Ελληνικού Σχολείου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
– Οργάνωση του ε εντοπισμού των φυτών και ζώων στον οικισμό του Νεοχωρίου.
– Περπατήστε ως το ην γειτονική Αγία Τριάδα.
– Εκδρομές στο λιμώνα και στον ελαιώνα της περιοχής.

Στάση Νο 7 “Βάλτοι και καλαμιώνες

Χαρακτηριστικά:
Τα έλη και οι βάλτοι του Αμβρακικού Κόλπου συμπεριελήφθησαν  στην Παγκόσμια Φυσική Κληρονομιά μεγάλης επιστημονικής αξίας, σύμφωνα με τη Σύμβαση Ραμσάρ, του 1977. Κυρίως για το λόγο αυτό, μία από τις στάσεις, τις  σχετικές με το διδακτικό πρόγραμμα της διαδρομής, βρίσκεται στην περιοχή που έχει και τεχνητά διαμορφωθεί στα ανατολικά της αρχαίας Νικόπολης. Μιλάμε πάντα για το παρατηρητήριο Αγριας Ζωής στην λιμνοθάλασσα ,στο Τσοπέλη.Εδώ – όπου συνυπάρχουν νερό, βάλτοι , υδρόβια πουλιά και βλάστηση – είναι το ιδανικό μέρος για να κάνουν τις τις φωλιές τους πολλά είδη πουλιών. Από τα πιο όμορφα, τα πιο σπάνια και κατά συνέπεια τα πιο πολύτιμα από αυτά, είναι οι Αργυροπελεκάνοι. Himantopus Himantopus.

Εκπαιδευτικοί στόχοι-Αντικείμενα σπουδής:
– Συνάντηση και γνωριμία με τα οικοσυστήματα των υγροτόπων της περιοχής.
– Παρατήρηση και αναγνώριση των ειδών πτηνών.
– Η σημασία των υγροτόπων στην ύπαιθρο

Στάση Νο 8 “Νικόπολη και γειτονικοί χώροι

Χαρακτηριστικά:
Εκτός από τα ιστορικά πολύτιμο αρχαία μνημεία (την έκτισε ο νικητής της ναυμαχίας του Ακτίου και της έδωσε το όνομα της πόλης της νίκης του), η Νικόπολης, επίσης, θεωρείται ως μια ενδιαφέρουσα θέση από την άποψη της φυσικής επιστήμης. Παραδείγματος χάριν η εσωτερική περιοχή κοντά στο κτίριο του παλιού μουσείου, είναι κατάφυτη από το φυτό,μάραθος, το οποίο έχει πλούσια  σε όλα Βαλκάνια (Foeniculus vulgare).Παρεπτόντως  το μάραθο είναι ένα φυτό ξενιστής του Papilio Machon.
Η πρασινωπή, αυστηρά προστατευόμενη χελώνα (Testudo hermannii), καθώς και τα νερόφιδα της ομάδας  colubers (π.χ. Coluber gemonensis), είναι αρκετά κοινό εδώ στην περιοχή.
Είναι αρκετά ενδιαφέρον να δούμε τα δενδρόβια βατράχια Hyla arborea, που αναπαύονται στο αρωματικά μάραθο, ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας με το ισχυρότερο φως του ήλιου.

 

Εκπαιδευτικοί στόχοι-Αντικείμενα σπουδής:
– Προστατευόμενα είδη σπάνιων φυτών και ζώων ζώα ακόμη και σε πολυσύχναστες από ανθρώπους περιοχές.μια ακόμη πτυχή της προστασίας του περιβάλλοντος .
– Πλήρης προβολή αυτού του μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς

Το 375 μΧ οι Ούννοι πέρασαν τον ποταμό Δον και αντιμετώπισαν για πρώτη φορά γερμανικές φυλές Γότθων (GotS), εκεί . Αυτή ήταν η πρώτη στιγμή της μεγάλης μετανάστευσης λαών σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο .Αυτή η μεταναστευτική περίοδος με πολλά έθνη και φυλές να παίρνουν μέρος, προκάλεσε το οριστικό τέλος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και φυσικά και την καταστροφή αργότερα της Νικόπολης.

2 Σεπτεμβρίου του  31 πΧ.
Ο Οκταβιανός , αργότερα ο πρώτος αυτοκράτορας με το όνομα Αυγουστος, νικά σε ναυμαχία την Βασίλισσα της Αιγύπτου Κλεοπάτρα και τον αντίπαλό του στην διεκδίκηση της κυριαρχίας της Ρώμης Αντώνιο , στη μάχη κοντά στο Άκτιο .

22 π.Χ Ίδρυσε Νικόπολη , την πόλη της νίκης.

285-337 μ.Χ.Κατά την εποχή των Ρωμαίων αυτοκρατόρων Διοκλητιανού και Κωνσταντίνου δημιουργείται το κέντρο της περιοχής της Ηπείρου εδώ, στην Νικόπολη.

361-363 μΧ Ο αυτοκράτορας Ιουλιανός έχει ,μετά από καταστροφή επισκευάσει την πόλη και τα τείχη της.

367 μΧ καταστρέφεται η πόλη απο σεισμό

397 μΧ Επίθεση και κατσατροφή ξανά της πόλης από τους Βισιγότθους

474 μΧ Επίθεση και καταστροφή από τους βανδάλους

540 μΧ Φέρεται ότι ο Αυτοκράτορας Ιουστινιανός (πιο πιθανόν ιστορικά είναι να είναι ο προκάτοχός του Αναστάσιος) ,ξαναχτίζει το τείχος πιο μικρό ατή την φορά ,για να προστατεύσει την πόλη από τους Γότθους (GotS).

Στάση Νο 9 ” Η δασική βλάστηση της ακτογραμμής του Ιονίου¨

Χαρακτηριστικά :
Πρόκειται ουσιαστικά για την ευρύτερη περιοχή του άλσους του Μονολιθίου. Ο τόπος βρίσκεται δυτικά της Νικόπολης . Ο χώρος χρησιμοποιείται ευρέως από τους τουρίστες (μεγάλη παραλία με χαλίκι ) . Υπάρχει συνεχής ανάπτυξη των δέντρων ευκαλύπτου ( Eucalyptus camaldulensis ). Το δέντρο  προήλθε αρχικά από την Αυστραλία , αλλά είναι ευρέως καλλιεργούμενο  εδώ στη Μεσόγειο Θάλασσα,σαν στραγγιστικό λιμναζόντων υδάτων. Στις Cetraceous και Tetriary περιόδους, ο Eucalyptus μεγάλωνε και στην Κεντρική Ευρώπη πάρα πολύ , ακόμα και στο έδαφος της χώρας μας ! Το ξύλο του χρησιμοποιείται στην οικοδομική βιομηχανία και ως καύσιμο.Η βλάστηση αυτή  χρησιμοποιείται επίσης, στην αρχική πατρίδα του ,και όχι μόνον, για την ξήρανση βάλτων . Το ξύλο του  είναι ανθεκτικό στην αποσύνθεση. Τα φύλλα του χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του φαρμάκου που ονομάζεται Eucalypti  folium – έντονα αρωματικό με καμφορική και μουδιαστική γεύση- , που χρησιμοποιούνται στην ιατρική , αρωματοποιία και την παραγωγή καραμέλας . Στο χώρο αυτό ,ο ευκάλυπτος παρέχει στους χρήστες του μια  βαθιά σκιά . Το χρησιμοποιούν  όχι μόνο οι επισκέπτες του άλσους , αλλά ως επί το πλείστον τα σπουργίτια του Passer hispaniolensis . Είναι το κατάλληλο μέρος για να φωλιάζουν σε αποικίες .
Υπάρχει ένα πευκοδάσος που συνεχίζει πίσω από το δάσος των ευκαλύπτων  στα βόρεια. Αυτή η κοινότητα της Pinus halepensis , τυπική με τις μεγάλες βελόνες και τους κώνους τους καθισμένους στα παχύτερα κλαδιά της, είναι προσβάσιμη με τα πόδια, μόλις λίγα μέτρα από την παραλία . Σχετικά με το υψηλό στρώμα πευκοβελόνας ,είναι πραγματικά στρωμνή.Υπάρχουν πολλές φορές πυκνές αυξήσεις του θάμνου Smilax aspera , σχηματίζοντας συχνά όμορφα σκοτεινά τείχη , και φρέσκα πρασινάδα  την άνοιξη , στην άκρη του άλσους . Στη σκιά , μπορείτε να βρείτε εδώ επίσης, Ruscus aculeatus , Ilex aquifolium , Myrtus communis και πολλά άλλα φυτά , που φιλοξενούν το παρασιτικό αλλά όμορφο yellow sorrel ,το οποίο είναι ένα κοινό ζιζάνιο εδώ .
Εκπαιδευτικοί στόχοι- Αντικείμενα σπουδής:
– Συνάντηση του οικοσυστήματος του ευκαλύπτου και του πεύκου στο άλσος
– Σημείωση και επιβεβαίωση της “στειρότητας” της ανάπτυξης του ευκαλύπτου στη χώρα μας, σε σύγκριση με την αλματώδη ανάπτυξη του  εδώ .
– Παρατήρηση του  Spanish Sparrows (σπουργίτια), στην φύση , που ζουν σε αποικίες .

Στάση Νο 10 ” Ιόνιο Πέλαγος και Παραλίες”

Χαρακτηριστικά :
Οι τουρίστες στην παραλία μπορούν να θαυμάσουν τα σπάνια και προστατευόμενα είδη φυτών της άμμου,  Eryngium maritinum και Glaucium flavum . Οι  διερχόμενοι από την παραλία, αλλά και αυτοί που θέλουν να κάνουν βόλτα με ποδήλατο ή πεζοπορία , θα αντιμετωπίσουν σίγουρα τους καφέ σχηματισμούς που εμφανίζονται σε μεγαλύτερες ή μικρότερες κάθε φορά ποσότητες στην παραλία . Είναι ριζώματα του θαλάσσιου φυτού  Posidonia oceanica. Τα ριζώματα αυτά καθώς και τα φύλλα του φυτού , που φυτρώνει σε μικρά βάθη στην θάλασσα (έως τα 10 μέτρα) , διαμορφώνονται απο τα κύματα , που αφού τα κόψουν , μέσα στη θάλασσα, στην συνέχεια τα ξεβράζουν στην παραλία . Δεν αποτελούν ρύπο ούτε κίνδυνο ,αλλά τουναντίον αποτελούν δείκτη καθαρότητας μιας παραλίας.

Εκπαιδευτικοί στόχοι-Αντικείμενα σπουδής:
– Η σημασία της Μεσογείου και η προστασία της από τη ρύπανση .
– Κρατώντας τις παραλίες καθαρές .
– Προστασία των φυτών στην παραλία , ιδιαίτερα του Eryngium maritinum (καλλωπιστικό σπάνιο και προστατευόμενο είδος φυτού,  που συχνά πρέπει να κρατιέται, με διαδρόμους προσπέλασης της παραλίας, μακριά από παραθεριστές) .

Κατά τη διάρκεια των εκδρομών σε κάθε μια από τι επιμέρους στάσεις , οι συμμετέχοντες υπενθυμίζεται  να σέβονται τις αρχές της προστασίας της φύσης .
Πρώτα απ ‘όλα , απαγορεύεται αυστηρά να πιάσει κανείς και να σκοτώσει τα ζώα (χελώνες ή σαύρες και να τα μεταφέρει οπουδήποτε, είναι μια εγκληματική πράξη ) . Τα φυτά δεν πρέπει να ξεριζώνονται ή να κόβονται άσκοπα. Οι βολβοί των φυτών που βγαίνουν από την γη δεν πρέπει να πηγαίνουν μακριά . Απαγορεύεται να ανάψεις  μια φωτιά οπουδήποτε στην φύση ,ειδικά τους καλοκαιρινούς  μήνες. Ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι πολύ μεγάλος  ! Η ζωή των άγριων ζώων δεν πρέπει να διαταραχθεί για κανένα λόγο στην φύση ,ακόμη και για την απλή παρατήρηση. Δοχεία απορριμμάτων ανοιχτά, απόβλητα και απορρίμματα δεν πρέπει να αφεθούν για κανένα λόγο στη φύση

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Show Buttons
Hide Buttons